Sposób przygotowania:
Torcik ryżowy z jabłkami i orzechami
Do przygotowania potrawy można użyć pierścienia cukierniczego lub (jeżeli takiego nie mamy) wyciąć go z butelki - o wysokości około 7 cm. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jabłka obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Przekładamy je do garnka, dodajemy sok z cytryny i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu często mieszając. Mąkę rozrabiamy z wodą i dodajemy do jabłek szybko mieszając. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze około 2 minut. Jabłka odstawiamy do wystudzenia. Orzechy mielimy lub kruszymy na mniejsze kawałki za pomocą tłuczka, rodzynki kroimy na mniejsze kawałki. Wystudzony ryż łączymy z orzechami, rodzynkami i miodem. Całość dokładnie mieszamy. Na talerzyku stawiamy pierścień. Wykładamy połowę masy orzechowej i dokładnie ugniatamy. Kolejno wykładamy wystudzone jabłka i lekko dociskamy. Odstawiamy na jakieś pół godziny, aby jabłka nam się "związały". Pierścień dopełniamy masą orzechową, wyrównujemy i lekko dociskamy. Całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zdejmujemy pierścień i torcik dekorujemy bitą śmietaną oraz listkami świeżej mięty. Całość można podać również z sosem malinowym. Życzę smacznego ;)
Gosia85
Cukiereczek13
dziękuje ;)
cris