alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Torcik śmietanowo- jagodowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Torcik w fioletowych barwach.

Torcik śmietanowo- jagodowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Torcik śmietanowo- jagodowy

 

  • Biszkopt
  • jajka 3 szt
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • cukier 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska
  • barwnik fioletowy
  • Bita śmietana
  • kremówka 400 ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • śmietan fix 2 szt
  • galaretka truskawkowa
  • jagody 300 ml

 

Sposób przygotowania:

Torcik śmietanowo- jagodowy
Biszkopt- białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka i ubijać tak długo aż masa zrobi się sztywna.Po koniec ubijania dodać fioletowy barwnik .Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać powoli łyżką.Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 28 cm.Piec w nagrzanym piekarniku do 170 st około 20min. Bita śmietana-zimną kremówkę ubić na sztywno ,dodać cukier puder i śmietan fix,chwilkę ubijać aż śmietana zacznie gęstnieć i wylać na zimny biszkopt Galaretka-wodę zagotować z 5 łyżkami jagód,zdjąć z pieca,wsypać galaretkę,wymieszać i odłożyć do stężenia.Resztę jagód rozłożyć na bitej śmietanie.Tężejącą galaretkę wylać na górę toru i schłodzić.
Torcik śmietanowo- jagodowy
Masę na biszkopt wylać do tortownicy o średnicy 28 cm
Torcik śmietanowo- jagodowy
Na zimny biszkopt rozsmarować bitą śmietanę
Torcik śmietanowo- jagodowy
Resztę jagod rozłożyć na bitej śmietanie.