Sposób przygotowania:
Torcik śmietanowo- jogurtowy z niespodziankąETAP 1:
Mus truskawkowy:
Żelatynę namoczyć w trzech łyżkach wody i zostawić do napęcznienia. Owoce umyć, osuszyć. Pozbawić szypułek. Przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładko. Przełożyć na sito i przetrzeć. Następnie przelać do rondelka,dodać ksylitol i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać.
ETAP 2:
Dno okrągłego naczynia o średnicy 10 cm ( płaskie dno) wyłożyć folią spożywczą i wylać mus. Zostawić do stężenia w lodówce.
ETAP 3:
Lebnah:)
Wieczór przed składaniem tortu należy przygotować Lebnah. Sito ustawić nad miską, wyłożyć ręcznikiem papierowym i wylać jogurt. Wstawić do lodówki na całą noc.
ETAP 4:
Kolejnego dnia wiórki kokosowe zmielić w młynku do kawy. Dodać do serka ,razem z cukrem. Wymieszać, odstawić do lodówki.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę,następnie dodawać po łyżce erytrol i miksować do rozpuszczenia cukru. Gdy to nastąpi dodawać po jednym żółtku.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.
ETAP 6:
Mase biszkoptowa wyłożyć na formę o wymiarach 29*29 cm( wcześniej wyłożyć ja papierem). Wyrównać. Piec w 170 stopniach około 12 minut.
ETAP 7:
Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Gdy to nastąpi forma wyciąć odpowiedni kształt( u mnie serce). Potrzebne będą dwa blaty. Reszta ciasta zjeść od razu albo przygotować bajaderki.
Składanie tortu:
Pierwszy blat wyłożyć na patere. Zapiąć obręcz i nałożyć 2 łyżki serka. Rozsmarować. Ułożyć stężony mus. Wyłożyć resztę serka.
ETAP 9:
Dookoła tortu ułożyć truskawki i przykryc drugim blatem.
Śmietanę ubić na sztywno i udekorować tort. Ułożyć truskawki według własnego pomysłu. Smacznego!
SylaUla