Sposób przygotowania:
Biszkopt z truskawkami, budyniem i bezą kokosową
Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i nadal miksować. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet. Rozmieszać szybko widelcem i wlać do białek. Jeszcze chwilę mieszać do połączenia składników. Następnie zatrzymać miksowanie, przesiać mąki i wsypać je do masy. Delikatnie wymieszać całość łyżką. Puszyste ciasto wlać do blaszki i piec w temp. 160 min ok. 20-25 minut.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i nadal miksować. Zatrzymać mikser. Wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na blaszkę, w takiej samej wielkości jak blaszka na biszkopty, i piec w temp. 180 st. C przez 20 min do zarumienienia wierzchu. Gdy po tym czasie będzie jeszcze dość blade, można zmniejszyć temp. do 160 stopni i zapiekać jeszcze ok. 10 minut. Zbyt długie jednak pieczenie może za bardzo utwardzić bezę, więc nie należy też z tym przesadzać.
Truskawki przełożyć do rondla i zalać ok. ½ szklanki wody. Dodać cukier. Podgrzewać i co jakiś czas mieszać, aby truskawki powoli rozpadały się pod wpływem temperatury. Gorące rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Do ½ szklanki wody wsypać proszek budyniowy, rozmieszać i dodać do gotujących się truskawek. Chwilę mieszać. Następnie zdjąć ze źródła ciepła i wsypać galaretkę. Dokładnie mieszać przez 1-2 minuty. Odstawić.
W międzyczasie przygotować budyń. Do 250 ml mleka wsypać 2 budynie i starannie wymieszać. Żeby nie było żadnych grudek, można przelać całość przez sitko. Jeśli znajdą się w nim grudki, rozetrzeć je i dodać ponownie do mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlać mleko z rozrobionymi budyniami i szybko mieszać, gotując jeszcze chwilę na najmniejszym gazie i pilnując, aby nie przypalić dna. Gdy całość całkiem zgęstnieje, zdjąć ze źródła ciepła i odstawić do ostygnięcia. Po tym czasie do ostudzonego budyniu dodawać partiami masło i miksować. Dodać również szczyptę soli. Na koniec zmieszać na wysokich obrotach przez kilka chwil, aby spulchnić krem. W razie konieczności można go jeszcze dosłodzić cukrem pudrem.
Gdy wszystkie warstwy są gotowe. W blaszce ułożyć dolną cześć biszkoptu, skopić go mocną herbatą, następnie rozetrzeć na całości konfiturę truskawkową, a na to puszystą masę budyniową. Przykryć drugą warstwą biszkoptu, który także nasączyć pozostałą herbatą. Dalej rozłożyć całą masę truskawkową i na nią położyć bezę kokosową.
Smacznego.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i nadal miksować. Zatrzymać mikser. Wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na blaszkę, w takiej samej wielkości jak blaszka na biszkopty, i piec w temp. 180 st. C przez 20 min do zarumienienia wierzchu. Gdy po tym czasie będzie jeszcze dość blade, można zmniejszyć temp. do 160 stopni i zapiekać jeszcze ok. 10 minut. Zbyt długie jednak pieczenie może za bardzo utwardzić bezę, więc nie należy też z tym przesadzać.
Truskawki przełożyć do rondla i zalać ok. ½ szklanki wody. Dodać cukier. Podgrzewać i co jakiś czas mieszać, aby truskawki powoli rozpadały się pod wpływem temperatury. Gorące rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Do ½ szklanki wody wsypać proszek budyniowy, rozmieszać i dodać do gotujących się truskawek. Chwilę mieszać. Następnie zdjąć ze źródła ciepła i wsypać galaretkę. Dokładnie mieszać przez 1-2 minuty. Odstawić.
W międzyczasie przygotować budyń. Do 250 ml mleka wsypać 2 budynie i starannie wymieszać. Żeby nie było żadnych grudek, można przelać całość przez sitko. Jeśli znajdą się w nim grudki, rozetrzeć je i dodać ponownie do mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlać mleko z rozrobionymi budyniami i szybko mieszać, gotując jeszcze chwilę na najmniejszym gazie i pilnując, aby nie przypalić dna. Gdy całość całkiem zgęstnieje, zdjąć ze źródła ciepła i odstawić do ostygnięcia. Po tym czasie do ostudzonego budyniu dodawać partiami masło i miksować. Dodać również szczyptę soli. Na koniec zmieszać na wysokich obrotach przez kilka chwil, aby spulchnić krem. W razie konieczności można go jeszcze dosłodzić cukrem pudrem.
Gdy wszystkie warstwy są gotowe. W blaszce ułożyć dolną cześć biszkoptu, skopić go mocną herbatą, następnie rozetrzeć na całości konfiturę truskawkową, a na to puszystą masę budyniową. Przykryć drugą warstwą biszkoptu, który także nasączyć pozostałą herbatą. Dalej rozłożyć całą masę truskawkową i na nią położyć bezę kokosową.
Smacznego.