Sposób przygotowania:
Torcik śmietanowo kajmakowy z chałwą
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na puszystą masę ze szczyptą soli. Wsypujemy cukier, cały czas miksujemy. Gdy piana jest sztywna dodajemy po jednym żółtku. Wyłączamy mikser. Partiami wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o średnicy 20 cm. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika na 20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jaki mamy piekarnik. Ja zawsze piekę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zrzucamy blaszkę z biszkoptem na podłogę (z wysokości 50 cm). Biszkopt ponownie wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu kroimy na 4 równe blaty.
Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na końcu dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Krem dzielimy na 4 porcje.
Złożenie ciasta:
Na pierwszym blacie rozsmarowujemy połowę kajmaku i pierwszą porcję kremu śmietankowego. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta. Następnie wykładamy samą śmietanę i kolejny blat biszkopta. Na ostatniej warstwie rozsmarowujemy resztę kajmaku i kolejną część śmietany. Całość dociskamy ostatnim biszkoptem. Wierzch oraz boki ciasta smarujemy resztą śmietany. Ciasto dekorujemy pokruszoną chałwą (boki i góra) oraz plastrami cytryny.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na puszystą masę ze szczyptą soli. Wsypujemy cukier, cały czas miksujemy. Gdy piana jest sztywna dodajemy po jednym żółtku. Wyłączamy mikser. Partiami wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o średnicy 20 cm. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika na 20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jaki mamy piekarnik. Ja zawsze piekę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zrzucamy blaszkę z biszkoptem na podłogę (z wysokości 50 cm). Biszkopt ponownie wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu kroimy na 4 równe blaty.
Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na końcu dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Krem dzielimy na 4 porcje.
Złożenie ciasta:
Na pierwszym blacie rozsmarowujemy połowę kajmaku i pierwszą porcję kremu śmietankowego. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta. Następnie wykładamy samą śmietanę i kolejny blat biszkopta. Na ostatniej warstwie rozsmarowujemy resztę kajmaku i kolejną część śmietany. Całość dociskamy ostatnim biszkoptem. Wierzch oraz boki ciasta smarujemy resztą śmietany. Ciasto dekorujemy pokruszoną chałwą (boki i góra) oraz plastrami cytryny.
SylaUla