Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Niebiańskie ptasie mleczko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekkie jak puch ciasto biszkoptowe przełożone kolorowym: niebieską i różową pianką z mleka skondensowanego z dodatkiem galaretek. Wierzch pokrywa kremowa polewa z białej czekolady.

Niebiańskie ptasie mleczko

Składniki:

Niebiańskie ptasie mleczko

na biszkopt:

na ptasie mleczko:

  • 2 szkl. mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 galaretka niebieska
  • 1 galaretka różowa
  • 1 galaretka niebieska-pastelowa
  • 1 galaretka różowa-pastelowa

na polewę :

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Niebiańskie ptasie mleczko

Przygotowanie biszkoptu:

Ubić pianę z białek na sztywno. Ciągle ubijając,dodawać cukier i żółtka. Na samym końcu delikatnie mieszamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.

Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy ok. 25-30 min.

Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy. Przekrawamy na pół i każdy biszkopt nasączamy ponczem.

Przygotowanie ptasiego mleczka:

Galaretki pastelowe ,każdą z osobna rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Przelewamy do płaskiego naczynia i pozostawiamy w zimnym miejscu do całkowitego zastygnięcia. Następnie kroimy w kosteczkę,każdy kolor do osobnej miseczki.

Galaretkę niebieską i różową rozpuszczamy osobno w 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Dobrze schłodzone mleko po 1 szkl. osobno należy ubić mikserem na puszystą masę.

Do jednej części ubitego mleka dajemy powoli tężejącą galaretkę niebieską i razem ubijamy przez chwilkę-mieszamy z pastelową niebieską galaretką pokrojoną w kostkę.

Do drugiej części ubitego mleka dajemy powoli tężejącą galaretkę różową i razem ubijamy przez chwilkę-mieszamy z pastelową różową galaretką pokrojoną w kostkę.

Przygotowanie polewy:

Żelatynę zalać zimną wodą. Pozostawić na 6 min. aby napęczniała.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy śmietanę kremówkę z dodatkiem połamanej na drobne kawałki białej czekolady.

Gdy czekolada się rozpuści,ściągamy naczynie z wody. Następnie dodajemy dobrze odciśniętą z wody żelatynę.

Mieszamy polewę do momentu,aż rozpuści się w niej dokładnie żelatyna.

Składanie ciasta:

Na spód dajemy jeden nasączony biszkopt i kolejno: warstwę tężejącego niebieskiego ptasiego mleczka,nasączony biszkopt,tężejącą warstwę różowego ptasiego mleczka,tężejącą białą polewę czekoladową-na wierzch ścieramy białą czekoladę.

Wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki, by dobrze stężało.