Sposób przygotowania:
Niebiańskie ptasie mleczkoPrzygotowanie biszkoptu:
Ubić pianę z białek na sztywno. Ciągle ubijając,dodawać cukier i żółtka. Na samym końcu delikatnie mieszamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy ok. 25-30 min.
Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy. Przekrawamy na pół i każdy biszkopt nasączamy ponczem.
Przygotowanie ptasiego mleczka:
Galaretki pastelowe ,każdą z osobna rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Przelewamy do płaskiego naczynia i pozostawiamy w zimnym miejscu do całkowitego zastygnięcia. Następnie kroimy w kosteczkę,każdy kolor do osobnej miseczki.
Galaretkę niebieską i różową rozpuszczamy osobno w 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Dobrze schłodzone mleko po 1 szkl. osobno należy ubić mikserem na puszystą masę.
Do jednej części ubitego mleka dajemy powoli tężejącą galaretkę niebieską i razem ubijamy przez chwilkę-mieszamy z pastelową niebieską galaretką pokrojoną w kostkę.
Do drugiej części ubitego mleka dajemy powoli tężejącą galaretkę różową i razem ubijamy przez chwilkę-mieszamy z pastelową różową galaretką pokrojoną w kostkę.
Przygotowanie polewy:
Żelatynę zalać zimną wodą. Pozostawić na 6 min. aby napęczniała.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy śmietanę kremówkę z dodatkiem połamanej na drobne kawałki białej czekolady.
Gdy czekolada się rozpuści,ściągamy naczynie z wody. Następnie dodajemy dobrze odciśniętą z wody żelatynę.
Mieszamy polewę do momentu,aż rozpuści się w niej dokładnie żelatyna.
Składanie ciasta:
Na spód dajemy jeden nasączony biszkopt i kolejno: warstwę tężejącego niebieskiego ptasiego mleczka,nasączony biszkopt,tężejącą warstwę różowego ptasiego mleczka,tężejącą białą polewę czekoladową-na wierzch ścieramy białą czekoladę.
Wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki, by dobrze stężało.