Sposób przygotowania:
Torcik chałwowo-czekoladowy z bezami
Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy (28cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut. Ostudzony biszkopt kroimy na pół.
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym, do pozostałego dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka, miksujemy. Wlewamy na gotujący się mleko, gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy pokruszoną chałwę, miksujemy, do drugiej dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, miksujemy, na końcu dodajemy wódkę.
Dolną część biszkoptu przekładamy do tortownicy, wykładamy krem z chałwą, układamy bezy, lekko je wciskamy w krem. Wykładamy krem czekoladowy, przykrywamy pozostałym biszkoptem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch torcika, wstawiamy do lodówki.
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym, do pozostałego dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka, miksujemy. Wlewamy na gotujący się mleko, gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy pokruszoną chałwę, miksujemy, do drugiej dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, miksujemy, na końcu dodajemy wódkę.
Dolną część biszkoptu przekładamy do tortownicy, wykładamy krem z chałwą, układamy bezy, lekko je wciskamy w krem. Wykładamy krem czekoladowy, przykrywamy pozostałym biszkoptem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch torcika, wstawiamy do lodówki.
mamamonika
lukrowanepierniczki