Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1231]

Torcik biszkoptowo - chałwowy z czekoladową pianką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mięciutkie biszkopty przełożyłam pysznym chałwowym kremem. Całość dopełnia pyszna śmietankowo - czekoladowa pianka, a posypka, która jest lekko kwaśna przełamuje słodycz pianki. Do tego ciasta właśnie polecam wybrać kwaśną posypkę. Ciasto polecam.

Torcik biszkoptowo - chałwowy z czekoladową pianką

Składniki:

Torcik biszkoptowo - chałwowy z czekoladową pianką

Biszkopt z białek:

  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt jasny:

Krem chałwowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 20 dag masła 82 %
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
  • 10 dag ulubionej chałwy

Pianka:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • 5 dag białej czekolady
  • dowolna posypka ( u mnie maczek o smaku mango )

Dodatkowo:

  • około 5 łyżek wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Torcik biszkoptowo - chałwowy z czekoladową pianką
1. Biszkopt z białek: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.

2. Biszkopt jasny: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

3. Krem chałwowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy chałwę i dokładnie ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.

4. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy płynną czekoladę i dokładnie ubijamy.

5. Przekładanie: Biszkopty przekładamy kremem chałwowym, biszkopt z białek powinien być w środku, smarujemy również wierzch i boki tortu. Następnie na wierzchu równomiernie rozsmarowujemy piankę z kremówki. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch posypką.

6. Podanie: Tort wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.



Rady: Tortownica o średnicy 23 cm. Szklanka do odmierzania składników 250 ml. Zamiast masła można użyć margaryny ,, Kasia ''.