Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1231]

Bezowy wieniec z kremem i konfiturą

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Idealnie krucha i biała, taka jak chciałam. Uformowałam ją w kształcie wieńca i podałam z pysznym kremem i konfiturą z truskawek. Deser jest bardzo słodki, ale niskosłodzona konfitura lekko przełamuje tą słodycz. Polecam.

Bezowy wieniec z kremem i konfiturą

Składniki:

Bezowy wieniec z kremem i konfiturą

Beza:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru

Krem:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 25 dag serka mascarpone
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek konfitury truskawkowej ( użyłam niskosłodzonej )
  • kilka listków melisy do dekoracji ( niekoniecznie )

Sposób przygotowania:

Bezowy wieniec z kremem i konfiturą
1. Wykonanie bezy: Białka wbić do miski i ubić mikserem na sztywno, następnie stopniowo wsypywać cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści, gotową pianę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując winiec.

2. Teraz pieczenie: Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika - temperatura 120 stopni, piec 10 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 90 i suszyć bezę około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Beza powinna być dobrze wysuszona. Ususzoną pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, następnie zimną zdjąć z papieru.

3. Wykonanie kremu: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać do niej serek mascarpone i ubić do dokładnego połączenia się składników, na koniec dodać cukier puder do smaku i dokładnie połączyć.

4. Teraz przekładanie: Na dobrze wystudzoną bezę wyłożyć przygotowany krem, tak żeby lekko spływał na boki bezy, następnie nałożyć konfiturę z truskawek i udekorować listkami melisy i gotowe.

5. Podanie: Podawać i smacznego życzę.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tagi:

beza deser