Sposób przygotowania:
Torcik truskawkowyEtap 1

Biszkopt: Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut.
Etap 2

Do kremu jajecznego stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale bardzo delikatnie mieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (ok. 27 cm), wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z foremki i dobrze ostudzić.
Etap 3

Do nasączenia: Z cytryny wycisnąć sok. Dodać do niego cukier i tyle wody, żeby razem było pół szklanki płynu, dokładnie wymieszać.
Etap 4

Masa serowo-truskawkowa: Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml gorącej wody, ostudzić.
Etap 5

Truskawki do masy umyć, odszypułkować, zmiksować blenderem.
Etap 6

Do truskawek dodać serek i tężejące galaretki. Dokładnie wymieszać.
Etap 7

Biszkopt przekroić na pół na dwa placki.
Etap 8

Jeden placek biszkoptu umieścić z powrotem w tortownicy, nasączyć połową cytrynowego ponczu.
Etap 9

Na biszkopt wylać masę serowo-truskawkową, schłodzić w lodówce.
Etap 10

Na tym umieścić drugi płat biszkoptu, nasączyć resztą ponczu. Dodatkowe truskawki umyć, odszypułkować, odsączyć, pokroić w plasterki, ułożyć na cieście. Galaretkę brzoskwiniową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Tężejącą galaretką polać owoce na cieście. Torcik mocno schłodzić w lodówce.
Alex_M