SUPERPRZEPIS

Torcik truskawkowy

  • 1
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Torcik truskawkowy

Biszkopt nasączony ponczem cytrynowym, przełożony truskawkową masą z serkiem waniliowym... Całość zwieńczona świeżymi truskawkami i galaretką brzoskwiniową...

Składniki:

Torcik truskawkowy

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  • 1/2 cytryny
  • 4 łyżeczki cukru
  • woda - wg uznania

Masa serowo-truskawkowa:

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1,5 szklanki serka homogenizowanego waniliowego
  • 50 dkg świeżych truskawek

Dodatkowo:

  • świeże truskawki - wg uznania
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowy

Etap 1

Torcik truskawkowy
Jajka z dodatkiem cukru ubite na puszysty krem.

Biszkopt: Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut.

Etap 2

Torcik truskawkowy
Krem jajeczny delikatnie wymieszany z mąką.

Do kremu jajecznego stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale bardzo delikatnie mieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (ok. 27 cm), wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z foremki i dobrze ostudzić.

Etap 3

Torcik truskawkowy
Poncz przygotowany z soku cytrynowego cukru i wody.

Do nasączenia: Z cytryny wycisnąć sok. Dodać do niego cukier i tyle wody, żeby razem było pół szklanki płynu, dokładnie wymieszać.

Etap 4

Torcik truskawkowy
Obie galaretki truskawkowe rozpuszczone w pół litra gorącej wody.

Masa serowo-truskawkowa: Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml gorącej wody, ostudzić.

Etap 5

Torcik truskawkowy

Truskawki do masy umyć, odszypułkować, zmiksować blenderem.

Etap 6

Torcik truskawkowy

Do truskawek dodać serek i tężejące galaretki. Dokładnie wymieszać.

Etap 7

Torcik truskawkowy

Biszkopt przekroić na pół na dwa placki.

Etap 8

Torcik truskawkowy

Jeden placek biszkoptu umieścić z powrotem w tortownicy, nasączyć połową cytrynowego ponczu.

Etap 9

Torcik truskawkowy

Na biszkopt wylać masę serowo-truskawkową, schłodzić w lodówce.

Etap 10

Torcik truskawkowy

Na tym umieścić drugi płat biszkoptu, nasączyć resztą ponczu. Dodatkowe truskawki umyć, odszypułkować, odsączyć, pokroić w plasterki, ułożyć na cieście. Galaretkę brzoskwiniową przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Tężejącą galaretką polać owoce na cieście. Torcik mocno schłodzić w lodówce.


Tagi:

jajko jajka