edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Torcik truskawkowy na szybkim spodzie

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Był tak smaczny, że moje łasuchy nie pozwoliły mu do końca zastygnąć!

Torcik truskawkowy na szybkim spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik truskawkowy na szybkim spodzie

 

  • 150 g podłużnych biszkoptów – najlepiej, żeby były wysuszone
  • 130 g masła 82%
  • 400 g śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym
  • 1/2 galaretki o smaku cytrynowym
  • 200 g truskawek
  • płatki czekoladowe Dr. Oetker do posypania
  • truskawki i listki melisy do przybrania

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowy na szybkim spodzie
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Połamane biszkopty wsypałam do torebki na mrożonki i rozgniotłam je wałkiem do ciasta, przesypałam do miseczki. Najlepiej jeśli biszkopty są całkiem wysuszone, wtedy dobrze się kruszą. W rondelku rozpuściłam (nie gotowałam) masło, wlałam je do rozgniecionych biszkoptów i wymieszałam łyżką. Kruszonkę przesypałam do tortownicy i ugniotłam palcami tworząc równą warstwę. Tortownicę wstawiłam do lodówki. Truskawki opłukałam, dobrze osuszyłam papierowym ręcznikiem, usunęłam szypułki i pokroiłam w ćwiartki. Galaretki rozpuściłam w niecałej szklance wrzącej wody. Odstawiłam na bok. Dobrze schłodzoną śmietanę ubiłam mikserem na sztywno. Nie przerywając mieszania wolnym strumieniem wlałam lekko letnią galaretkę (ja nie czekam aż galaretka całkiem wystygnie i zacznie tężeć, bo wówczas w połączeniu z zimną śmietaną mogą się porobić żelkowe „glutki”). Do wymieszanej masy wsypałam przygotowane wcześniej truskawki i wymieszałam łyżką. Całość wyłożyłam na biszkoptowy spód. Na powierzchni porobiłam łyżką koliste zagłębienia. Tortownicę wstawiłam do lodówki. Po stężeniu śmietany posypałam wierzch płatkami czekoladowymi, odkroiłam torcik od brzegów formy rozgrzanym w ciepłej wodzie cienkim nożem. Każdy kawałek torcika przybrałam połówką truskawki i listkami melisy. Niestety moje łasuchy nie mogły doczekać się na deser i już po godzinie od zrobienia, prośbą i groźbą zmusiły mnie do jego pokrojenia – co niestety widać na zdjęciu :/
Torcik truskawkowy na szybkim spodzie
Pokruszone biszkopty i rozpuszczone masło wymieszałam i wsypałam do tortownicy.
Torcik truskawkowy na szybkim spodzie
Kruszonkę ugniotłam palcami tworząc równą warstwę.
Torcik truskawkowy na szybkim spodzie
Do wymieszanej z galaretką bitej śmietany wsypałam pokrojone truskawki.
Torcik truskawkowy na szybkim spodzie
Na powierzchni porobiłam łyżką koliste zagłębienia.

Tagi:

biszkopt