Sposób przygotowania:
Torcik z czarną porzeczką
Do miski wyłożyć miękkie masło, wsypać cukier, krótko ubić. Dodać całe jajka, mąkę i proszek do pieczenia, jeszcze raz zmiksować. Ciasto podzielić na dwie równe części, wyłożyć do dwóch tortownic o średnicy 21 cm, wyrównać. Na wierzch rozsypać po pół szklanki umytej i osuszonej czarnej porzeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Ostudzić.
Porzeczkę umyć, zmiksować blenderem, przełożyć do garnka, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 3 minut. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej. Śmietankę ubić na sztywną masę, miksując wlać galaretkę.
Gdy masa zacznie lekko tężeć wyłożyć 3/4 masy na jeden blat ciasta, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Pozostałą 1/4 masy wyłożyć na wierzch ciasta, rozsmarować. Nożem wyrównać krem na bokach. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Porzeczkę umyć, zmiksować blenderem, przełożyć do garnka, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 3 minut. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej. Śmietankę ubić na sztywną masę, miksując wlać galaretkę.
Gdy masa zacznie lekko tężeć wyłożyć 3/4 masy na jeden blat ciasta, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Pozostałą 1/4 masy wyłożyć na wierzch ciasta, rozsmarować. Nożem wyrównać krem na bokach. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
SylaUla