dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 287]

Torcik z czarną porzeczką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Atrakcyjny choć prosty do wykonania torcik o mocno owocowym smaku. Pomiedzy cienkie blaty ciasta pieczonego ze świeżymi owocami czarnej porzeczki wyłożona jest delikatna masa ze śmietanki i zmiksowanej porzeczki lekko usztywniona galaretką.

Torcik z czarną porzeczką

Składniki:

Torcik z czarną porzeczką

 

  • ciasto:
  • 80 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka czarnej porzeczki

 

  • Krem:
  • 3/4 szklanki czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania:

Torcik z czarną porzeczką
Do miski wyłożyć miękkie masło, wsypać cukier, krótko ubić. Dodać całe jajka, mąkę i proszek do pieczenia, jeszcze raz zmiksować. Ciasto podzielić na dwie równe części, wyłożyć do dwóch tortownic o średnicy 21 cm, wyrównać. Na wierzch rozsypać po pół szklanki umytej i osuszonej czarnej porzeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Ostudzić.

Porzeczkę umyć, zmiksować blenderem, przełożyć do garnka, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 3 minut. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej. Śmietankę ubić na sztywną masę, miksując wlać galaretkę.

Gdy masa zacznie lekko tężeć wyłożyć 3/4 masy na jeden blat ciasta, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Pozostałą 1/4 masy wyłożyć na wierzch ciasta, rozsmarować. Nożem wyrównać krem na bokach. Wstawić do lodówki do schłodzenia.