Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z jagodamiETAP 1:
Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę, dodajemy cukier puder, wbijamy jajka, na koniec dodajemy masło. Masło siekamy nożem, a następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe porcje, formujemy je w kulki, owijamy folią. Jedną część ciasta wkładamy do lodówki, drugą do zamrażarki.
ETAP 2:
Po 30 minutach wyjmujemy część ciasta chłodzoną w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do natłuszczonej blachy, nakłuwamy. Pieczemy ok. 20 minut w 175 st. C.
ETAP 3:
Jagody przebieramy, myjemy i osuszamy.
Jagody posypyjemy cukrem i mąką ziemniaczaną, mieszamy.
ETAP 4:
Białka jaj ubijamy tak, aby uzyskać sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier - porcje powinny być małe, kolejną porcję dodajemy wtedy, gdy białka wchłoną poprzednią porcję.
ETAP 5:
Na podpieczone ciasto kruche wykładamy jagody, na jagody piankę.
Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, ścieramy je na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozmieszczamy na piance.
Ciasto pieczemy jeszcze 45 minut w 175 st. C. Studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.