Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kruche ciasto z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jagody to jedne z najsmaczniejszych owoców lata. Świetnie smakują np. w cieście z delikatną pianką bezową.

Kruche ciasto z jagodami

Składniki:

Kruche ciasto z jagodami

Na kruche ciasto:

Na warstwę jagodową:

Na piankę bezową:

  • białka z 4 dużych jak
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków

 

  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z jagodami

ETAP 1:

Kruche ciasto z jagodami
Zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 porcje

Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę, dodajemy cukier puder, wbijamy jajka, na koniec dodajemy masło. Masło siekamy nożem, a następnie ciasto zagniatamy ręcznie. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe porcje, formujemy je w kulki, owijamy folią. Jedną część ciasta wkładamy do lodówki, drugą do zamrażarki.

ETAP 2:

Kruche ciasto z jagodami
Kruche ciasto wykładamy na dno blachy i pieczemy

Po 30 minutach wyjmujemy część ciasta chłodzoną w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do natłuszczonej blachy, nakłuwamy. Pieczemy ok. 20 minut w 175 st. C.

ETAP 3:

Kruche ciasto z jagodami
Jagody dokładnie przebieramy, myjemy, osuszamy

Jagody przebieramy, myjemy i osuszamy.
Jagody posypyjemy cukrem i mąką ziemniaczaną, mieszamy.

ETAP 4:

Kruche ciasto z jagodami
Ubijamy białka jaj na błyszczącą piankę bezową

Białka jaj ubijamy tak, aby uzyskać sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier - porcje powinny być małe, kolejną porcję dodajemy wtedy, gdy białka wchłoną poprzednią porcję.

ETAP 5:

Na podpieczone ciasto kruche wykładamy jagody, na jagody piankę.
Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, ścieramy je na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozmieszczamy na piance.
Ciasto pieczemy jeszcze 45 minut w 175 st. C. Studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.