Sposób przygotowania:
Porzeczkowy tort z glazurąETAP 1:

Biszkopt:
Białka temperatura pokojowa ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam.
Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem chwilę.
Proszek, mąki , kakao, przesiewam i dodaję do jaj stopniowo.
Mieszam delikatnie od spodu łyżką.
Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia.
Wylewam ciasto zostawiając po 1 cm wolnego brzegu na około.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut.
Jak przestygnie wyjmuje z formy.
ETAP 2:

Spód z ciastek:
Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam widelcem.
Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem, wysypuję ciastka i zagniatam rękoma spód.
Odstawiam na godzinę do lodówki.
ETAP 3:

Masa z czerwonej porzeczki:
Porzeczki przekładam do garnka, zagotowuję i przecieram przez sitko.
Do gorącego musu dodaję cukier. Połowę musu odlewam do glazury.
Żelatynę namoczyłam w kubku w 1/4 szklance zimnej wody i dodałam do niej gorący mus porzeczkowy żeby ją rozpuścić.
Jak mus przestygnie, dodaję do niego jogurt grecki i ubitą na sztywno śmietanę kremówkę z pudrem..
Delikatnie mieszam.
ETAP 4:

Galaretka z czarnej porzeczki:
Porzeczki przekładam do garnka, zagotowuję i przecieram przez sito.
Do musu dodaję galaretkę porzeczkową i studzę.
Do zimnej dodaję jogurt i mieszam ale nie dokładnie, tak żeby zostały smugi.
Dno garnka o średnicy 16 cm wykładam folią spożywczą i wylewam do niego galaretkę.
Na spód ciasteczkowy wylewam 1/3 masy z porzeczki czerwonej, wciskam w nią cztery łyżki porzeczki, układam biszkopt czekoladowy i dociskam. Na biszkopt wykładam kolejną 1/3 warstwę masy porzeczkowej, na nią układam galaretkę z porzeczki czarnej. Na nią wylewam ostatnią cześć masy z czerwonej porzeczki.Tort wstawiam na noc do lodówki.
Na drugi dzień odłożony mus porzeczkowy podgrzewam. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody.
Dodaję do niej gorący mus porzeczkowy i dokładnie rozpuszczam.
Tort przed wyjęciem z formy obkrawam na około nożem.
Jak galaretka zacznie tężeć lekko, wylewam ją na górę tortu i nożem rozprowadzam.
Wstawiam do stężenia na godzinę do lodówki.
Tort dekoruję porzeczkami i ciasteczkami.
SylaUla