Sposób przygotowania:
Murzynek z polewąETAP 1:
Margarynę, cukier zwykły, cukier waniliowy, kakao i wodę umieścić w rondlu. Podgrzewać mieszając cały czas az wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą, a następnie masę zagotować. Gotować ok. jednej minuty i wyłączyć. Odstawić do wystudzenia. Z wystudzonej masy odlać trochę więcej niż 0,5 szklanki i pozostawić do polania ciasta po upieczeniu. Pozostałą masę przelać do większej miski. Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka dodać do masy kakaowej i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy kakaowo - jajecznej. Wymieszać. Na koniec wmieszać do ciasta pianę z białek.
Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy ok. 21-22cm. Ciasto wyszło bardzo wysokie. Piec w temp. ok. 160 stopni z termoobiegiem do suchego patyczka ok. 45-50 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i polać odłożoną polewą.
Odstawić do wystygnięcia.