WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Murzynek z polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne ciasto kakaowe czyli murzynek z polewą kakaową domową którą odlewa się w trakcie robienia ciasta. Wspomnienie z dzieciństwa.

Murzynek z polewą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Murzynek z polewą

 

  • 1,5 kostki margaryny
  • 32g cukru waniliowego
  • 1 i 1/4szkl. cukru zwykłego
  • 5 łyżek kakao gorzkiego
  • 7 łyżek wody
  • 1 i 3/4szkl. mąki pszennej tortowej
  • 4 duże jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Murzynek z polewą

ETAP 1:

Margarynę, cukier zwykły, cukier waniliowy, kakao i wodę umieścić w rondlu. Podgrzewać mieszając cały czas az wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą, a następnie masę zagotować. Gotować ok. jednej minuty i wyłączyć. Odstawić do wystudzenia. Z wystudzonej masy odlać trochę więcej niż 0,5 szklanki i pozostawić do polania ciasta po upieczeniu. Pozostałą masę przelać do większej miski. Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka dodać do masy kakaowej i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy kakaowo - jajecznej. Wymieszać. Na koniec wmieszać do ciasta pianę z białek.
Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy ok. 21-22cm. Ciasto wyszło bardzo wysokie. Piec w temp. ok. 160 stopni z termoobiegiem do suchego patyczka ok. 45-50 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i polać odłożoną polewą.
Odstawić do wystygnięcia.

Murzynek z polewą
Murzynek oblany polewą kakaową po wystudzeniu
Murzynek z polewą
Murzynek po upieczeniu wyjęty z piekarnika
Murzynek z polewą
Ciasto na murzynka przelane do małej tortownicy
Murzynek z polewą
Ciasto na murzynka po wymieszaniu wszystkich składników w misce