JSk

JSk

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Torcik z masą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszny torcik z masą z czekolad bardzo lekki

Torcik z masą czekoladową

Składniki:

Torcik z masą czekoladową

 

  • jajek 6 szt
  • cukier kryształ-1 szkl
  • mąka-1 szkl
  • Proszek do pieczenia-1 łyżeczka
  • mleko-2 szklanki
  • żółtka-5szt
  • cukier-3/4 szkl
  • Cukier wanilinowy-1szt
  • mąka pszenna i mąka ziemniaczana-po 1 dużej łyżce
  • Czekolada mleczna-3szt
  • czekolada gorzka-1szt
  • olej-3-4łyżki
  • śmietana 30 %-70 ml(lub ramy do ubijania 3x po 225)

 

Sposób przygotowania:

Torcik z masą czekoladową
BISZKOPT:Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywno dodajemy żółtka i cukier dalej ubijamy potem dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie łączymy ,wylewamy do foremki i pieczemy 180 st ok 30-40 minMASA:1 i 1/2 szklanki mlekagotujemy z cukrem i cukrem wan., żółtka dokładnie mieszamy z mlekiem imąką . Do gotującego mleka wlewamy masę z żółtek, mieszamy aż zgęstnieje i zrobi sie budyń.. Studzimy.3 czekolady mleczne + 1 gorzką łamiemy na kawałki wkładamy do miski wraz z 3-4łyżki oleju i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Śmietanę ubijamy na sztywnoWystudzony budyń wymieszamy z czekoladą, dodajemy ubitą śmietanębiszkopt kroimy jak się uda na 3 części i przekładamy masą zostawiamy część na wierzch lub boki dekorujemy według uznania.Masy wychodzi dosyć sporo.