Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Torcik z rumowym kremem i galaretką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Torcik można przygotować z innymi miękkimi owocami.

Torcik z rumowym  kremem i galaretką.

Składniki:

Torcik z rumowym kremem i galaretką.

 

  • Blat biszkoptowy gotowy 1 szt
  • śmietana kremówka 1 szkl
  • mleko 150 ml
  • sok pomarańczowy 1/2 szkl
  • rum 3 łyżki
  • cukier waniliowy 2 łyżki
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • żółtka 2 szt
  • cukier puder 3 łyżki
  • galaretka owocowa 1 szt
  • maliny 1 szkl

 

Sposób przygotowania:

Torcik z rumowym kremem i galaretką.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 l gorącej wody i odłożyć do wystygnięcia. Mleko wymieszane z sokiem pomarańczowym zagotować. Żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i rumem utrzeć, dodać do gorącego mleka z sokiem i podgrzewać aż masa zgęstnieje, ciągle mieszając. Żelatynę rozmieszać z 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje dodać do gorącego kremu, wymieszać i ciągle ucierając, ostudzić. Śmietanę ubić, połączyć z chłodnym kremem, wymieszać i wyłożyć na blat ciasta. Na kremie ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Odłożyć do lodówki na 2 godziny.