Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Torcik z suszonych śliwek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Śliwki suszone i kandyzowana skórka pomarańczowa w torciku są bardzo aromatyczne

Torcik z suszonych śliwek

Składniki:

Torcik z suszonych śliwek

 

  • 40 dag śliwki suszone,
  • 35 dag cukier kryształ,
  • 15 dag orzechy włoskie,
  • 10 dag skórka pomarańczowa kandyzowana,
  • 10 dag morele suszone,
  • 1 szkl biszkopty pokruszone,
  • 2 szt wafle andruty,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • do smaku spirytus,
  • 1 szt polewa czekoladowa gotowa

 

Sposób przygotowania:

Torcik z suszonych śliwek
Z wody i cukru ugotować syrop, włożyć sparzone i drobno posiekane śliwki, orzechy i smażyć około 10 minut. Pod koniec dodać skórkę pomarańczową, posiekane morele, kakao, i pokruszone biszkopty, wymieszać. Przyprawić do smaku spirytusem lub sokiem z cytryny. Masę wyłożyć na andrut, wyrównać, przykryć drugim waflem i obciążyć deseczką. Po ostudzeniu oblać polewa czekoladową.