Sposób przygotowania:
Tort bezowy z sosem z mango, kremem i owocamiBeza
Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.
Suszenie
Na papierze rysujemy okrąg i wykładamy pianę, tworząc delikatne ranty. Wkładamy na kratkę do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piec ok 30 minut. Następnie jeszcze ok 2 godziny w 100 stopniach. Studzimy przy otwartym piekarniku. Najlepiej całą noc.
Krem i dodatki
Mango obieramy, usuwamy pestkę i blendujemy. Na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy owoce i szczyptę chili. Mieszając, smażymy aż mocno zgęstnieje, studzimy dokładnie.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając powoli mascarpone i cukier waniliowy.
Na bezowy spód wykładamy sos mango, na to krem śmietanowy i dekorujemy dowolnie sezonowymi owocami. Schładzamy jeszcze raz w lodówce i podajemy od razu.