Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Książka Kucharska: Przepisy na torty bezowe

Tort bezowy ze śliwkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Blaty bezowe przełożone śliwkowym kremem z nutą cynamonową i paroma procentami. Niewielka ilość prażonych orzechów włoskich na wierzchu, wnosi nowy smak i aromat, więc nie można z nich rezygnować.

Tort bezowy ze śliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort bezowy ze śliwkami

BLATY BEZOWE:

  • 7białek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego

KREM ŚLIWKOWY:

Sposób przygotowania:

Tort bezowy ze śliwkami

BEZY:

Tort bezowy ze śliwkami
3 blaty bezowe studzić przy lekko uchylonym piekarniku.

Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy ok 20cm. Jeden okręg narysowałam nieco mniejszy.
Białka ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Masa powinna być sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego i wypełnić koła. Nie wypełniając całego, gdyż beza trochę urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i ustawić termoobieg z temperaturą 100*C. Suszyć przez 2godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając blaty bezowe na całą noc.

KREM:

Tort bezowy ze śliwkami
Śliwki zmiksować blenderem, a po wystudzeniu dodać alkohol..

Śliwki wypestkować i przełożyć do garnka. Podlać odrobiną wody i podgrzewać na małym ogniu, często mieszając. Kiedy śliwki puszczą dużo soku i zaczną się rozpadać zmiksować blenderem przyprawiając cynamonem (ilość wg gustu). Wystudzić i połączyć z alkoholem. Odlać 1/4 szklanki sosu śliwkowego.

ETAP 3:

Tort bezowy ze śliwkami
Do ubitej kremówki z mascarpone dodawać mus śliwkowy.

Zimną kremówkę i serek mascarpone włożyć do misy miksera. Ubić na sztywno i delikatnie wmieszać mus śliwkowy. Dodając go stopniową do ubitej kremówki. Włożyć krem do rękawa cukierniczego.

ETAP 4:

Tort bezowy ze śliwkami

Blaty bezowe ostrożnie odkleić od papieru. Położyć pierwszy krążek na paterze, wycisnąć 1/3 kremu, polać odłożonym musem śliwkowym, przykryć krążkiem i powtórzyć czynność. Na górze powinien znaleźć się najmniejszy krążek. Wycisnąć resztę kremu i posypać orzechami, posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni. Smacznego :)