Waniliowy sernik gotowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kto jeszcze nie próbował sernika gotowanego ma czego żałować, jest przepyszny, delikatny i pasuje na każdą okazję.

Waniliowy sernik gotowany

Składniki:

Waniliowy sernik gotowany

Sernik

  • 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 małe opakowanie budyniu waniliowego
  • 100-150 g pełnoziarnistych herbatników

Polewa

  • 100 ml śmietanki 12%
  • 120 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • (opcjonalnie) wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Waniliowy sernik gotowany

ETAP 1:

Waniliowy sernik gotowany
W garnku rozpuszczamy masło z cukrem i wanilią

W garnku umieszczamy masło z cukrem i wydrążonymi ziarenkami wanilii, podgrzewamy aż masło się rozpuści.

ETAP 2:

Waniliowy sernik gotowany
Do masła z cukrem dodajemy zmielony twaróg

Dodajemy twaróg i mieszamy do połączenia składników, zagotowujemy.

ETAP 3:

Waniliowy sernik gotowany
Masę serową łączymy z jajkami i rozmieszanym w mleku budyniem

Masę serową ściągamy z ognia, po czym dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Stawiamy ponownie na ogniu i cały czas mieszając wlewamy budyń wymieszany w 100 ml mleka. Zagotowujemy.

ETAP 4:

Waniliowy sernik gotowany
Masę serową umieszczamy pomiędzy herbatnikami

Formę o wymiarach 11x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników, po czym wylewamy na nie połowę masy serowej.

Ponownie układamy herbatniki, resztę masy serowej i herbatniki.

ETAP 5:

Waniliowy sernik gotowany

Składniki polewy zagotowujemy i od razu wylewamy na ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy w chłodne miejsce na 8 godzin.