Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 422]

Mini-torciki bezowe z borówkowym kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubię eksperymentować z tortami bezowymi. Wykorzystując fakt, że słodki krem do bezy świetnie łączy się z owocami, zrobiłam mini-torciki z kremem śmietanowym i warstwą borówkową.

Mini-torciki bezowe z borówkowym kremem

Składniki:

Mini-torciki bezowe z borówkowym kremem

 

  • Na 2 torciki:
  • Na bezy:
  • 5 białek
  • Szklanka cukru
  • Łyżeczka bialego octu winnego
  • Łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

  • Na krem:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 ml mascarpone
  • 3 łyżki cukru

 

 

  • Ajerkoniak

Sposób przygotowania:

Mini-torciki bezowe z borówkowym kremem
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Na koniec dodajemy ocet winny i mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia rysujemy 4 okręgi, wykładamy bezę, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Po 2 min. temperaturę zmieniamy na 140 st., pieczemy ok. 1 godz.

Borówki myjemy, garść odkladamy do dekoracji, resztę podgrzewamy, dodajemy cukier (1/2 szklanki), rozdrabniamy blenderem.

Kremówkę ubijamy, dodajemy 3 łyżki cukru i mascarpone.

Na jednym blacie bezy rozsmarowujemy masę borówkową, a na niej krem śmietanowy, przykrywamy kolejnym blatem. Na wierzch wykładamy trochę masy śmietanowej, borówki, wlewamy trochę ajerkoniaku.