Sposób przygotowania:
Sernik łaciaty
Spód do sernika zrobić z herbatników kakaowych.
Herbatniki rozdrabniać wałkiem. Dodać roztopione letnie masło,całość dokładnie zagnieść. Blaszkę średniej wielkości wyłożyć masą z herbatników.
Masa serowa;
Masło utrzeć z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Do masy dodać żółtka , proszek budyniowy,proszek do pieczenia oraz mielony ser biały. Białka ubić na sztywną piane i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać, a do drugiej mąkę ziemniaczaną również wymieszać.
Na masę z herbatników nakładać na przemian masę jasną i masę z kakao lekko przemieszać widelcem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 60 minut, a najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Sernik po upieczeniu wystudzić.
Herbatniki rozdrabniać wałkiem. Dodać roztopione letnie masło,całość dokładnie zagnieść. Blaszkę średniej wielkości wyłożyć masą z herbatników.
Masa serowa;
Masło utrzeć z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Do masy dodać żółtka , proszek budyniowy,proszek do pieczenia oraz mielony ser biały. Białka ubić na sztywną piane i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać, a do drugiej mąkę ziemniaczaną również wymieszać.
Na masę z herbatników nakładać na przemian masę jasną i masę z kakao lekko przemieszać widelcem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 60 minut, a najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Sernik po upieczeniu wystudzić.
gusia1000