BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1075]

Sernik łaciaty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Miałam w domu wiaderko sera wiec postanowiłam, że upiekę sernik łaciaty z dodatkiem kakao, przyznam, że taki sernik mieszany robiłam pierwszy raz i wyszedł smaczny.

Sernik łaciaty

Składniki:

Sernik łaciaty

 

  • Spód:
  • herbatniki kakaowe 300 g,
  • masło 150 g,

 

  • Masa serowa;
  • twaróg 3 -krotnie zmielony 1 kg,
  • cukier około 200 g,
  • masło 150 g,
  • jajka 5 szt,
  • budyń śmietankowy 1 op,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • kakao 2 -3 łyżki,
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Sernik łaciaty
Spód do sernika zrobić z herbatników kakaowych.

Herbatniki rozdrabniać wałkiem. Dodać roztopione letnie masło,całość dokładnie zagnieść. Blaszkę średniej wielkości wyłożyć masą z herbatników.

Masa serowa;

Masło utrzeć z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Do masy dodać żółtka , proszek budyniowy,proszek do pieczenia oraz mielony ser biały. Białka ubić na sztywną piane i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać, a do drugiej mąkę ziemniaczaną również wymieszać.

Na masę z herbatników nakładać na przemian masę jasną i masę z kakao lekko przemieszać widelcem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 60 minut, a najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Sernik po upieczeniu wystudzić.