Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 247]

Sernik łaciaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ilość dodanego mleka jest uzależniona od gęstości sera twarogowego. Jeśli jest zwarty i bardzo gęsty, trzeba dolać 600 ml, aby sernik był delikatniejszy. Natomiast przy miękkim i rzadkim twarożku wystarczy go 500 ml.

Sernik łaciaty

Składniki:

Sernik łaciaty

 

Sposób przygotowania:

Sernik łaciaty
Białka oddzielić od żółtek. Białka połączyć z cukrem i ubić gęstą, ale nie sztywną pianę.

W dużej misce połączyć serek, żółtka, olej i sypki budyń. Zmiksować na gęstą masę.

Dodać pianę i możliwie delikatnie połączyć, aby za bardzo nie zniszczyć struktury piany.

Gotową masę serową podzielić na pół. Jedną część zpołączyć z 2 łyżkami kakao. Drugą zmiksować z 2 łyżkami mąki pszennej.

Średnią formę wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie ułożyć herbatniki albo biszkopty.

Wylewać na zmianę obie masy tworząc esy-floresy.

Blaszkę umieścić w nieco większej formie, do większej nalać wrzącej wody przynajmniej do połowy wysokości.

Piec 45 minut w temp. 165-170*C.

Kroić po zupełnym ostygnięciu i schłodzeniu.