Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

tort cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobre ciasto - należy zjeść w tym samym dniu.

tort cappuccino

Składniki:

tort cappuccino

 

  • 4 jaja
  • 4 łyżki wody
  • 3/4 szklanki cukier
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki kawy cappuccino
  • orzechowej
  • 1 łyżeczka proszku
  • Masa:
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 1 śmietana śnieżka
  • 2 łyżki kawy cappuccino
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

tort cappuccino
Jajka oddzielić białka i żółtka. Żółtka wymieszać z wodą. Z białek i cukru ubić puszystą masę, dodawać żółtka i dalej ubijać. Do masy jajecznej dodać obie mąki, proszek do pieczenia i kawę cappuccino , lekko wymieszać i wylać na dwie blachy. Upiec dwa placki i każdy podzielić na pól. Mają powstać 4 placki. Galaretkę należny rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Ubić śmietanę i dodać ubitą śnieżkę, dodać cukier i kawę cappuccino oraz tężejącą galaretkę. Kawę cappuccino rozpuścić w niewielkiej ilości wody dodać spirytus i tym ponczem nasączyć placki. Następnie przekładać placki powstałą masą. Na wierzch wylać polewę udekorować wg. uznania.

Tagi:

kawa mak