Aleksandra Niparko

Aleksandra Niparko

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Tort Charlotte

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki tort na bazie świeżych truskawek i śmietanki. Połączenie mięty z truskawkami to strzał w dziesiątkę.

Tort Charlotte

Składniki:

Tort Charlotte

 

  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 kg truskawek ( podzielić na dwie równe części)
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka wody
  • 4 łyżki żelatyny ( podzielić 3 do kremu śmietanowego i 1 do musu truskawkowego)
  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych

Sposób przygotowania:

Tort Charlotte
1 etap

* truskawki umyć i zblendować na gładki mus.

* żelatynę wymieszać z wodą i odstawić do napęcznienia. Gdy będzie już gotowa podgrzać ją z 3 łyżkami gorącej wody aż się rozpuści.

* śmietanę 30% ubić na sztywno, dodać do niej mus truskawkowy wymieszany z żelatyną. Dosłodzić do smaku.

2 etap

* Dno tortownicy wyłożyć folią spożywczą.

* Przyciąć końcówki biszkoptów do jednego poziomu i wyłożyć ranty tortownicy.

* Wlać masę śmietanowo-truskawkową. Do środka powkładać cząstki truskawek .

* schłodzić w lodówce przez 40 minut.

3 etap

* drugą część musu truskawkowego podgrzać dodać do niego żelatynę i wymieszać całość. Dosłodzić do smaku i schłodzić przez 20 minut.

4 etap

* Na schłodzone ciasto wlać mus truskawkowy. Przykryć folią spożywczą i schłodzić.

Ten etap trwa najdłużej, gdyż wszystko musi się chłodzić około 1,5 h