Sposób przygotowania:
Tort Charlotte
1 etap
* truskawki umyć i zblendować na gładki mus.
* żelatynę wymieszać z wodą i odstawić do napęcznienia. Gdy będzie już gotowa podgrzać ją z 3 łyżkami gorącej wody aż się rozpuści.
* śmietanę 30% ubić na sztywno, dodać do niej mus truskawkowy wymieszany z żelatyną. Dosłodzić do smaku.
2 etap
* Dno tortownicy wyłożyć folią spożywczą.
* Przyciąć końcówki biszkoptów do jednego poziomu i wyłożyć ranty tortownicy.
* Wlać masę śmietanowo-truskawkową. Do środka powkładać cząstki truskawek .
* schłodzić w lodówce przez 40 minut.
3 etap
* drugą część musu truskawkowego podgrzać dodać do niego żelatynę i wymieszać całość. Dosłodzić do smaku i schłodzić przez 20 minut.
4 etap
* Na schłodzone ciasto wlać mus truskawkowy. Przykryć folią spożywczą i schłodzić.
Ten etap trwa najdłużej, gdyż wszystko musi się chłodzić około 1,5 h
* truskawki umyć i zblendować na gładki mus.
* żelatynę wymieszać z wodą i odstawić do napęcznienia. Gdy będzie już gotowa podgrzać ją z 3 łyżkami gorącej wody aż się rozpuści.
* śmietanę 30% ubić na sztywno, dodać do niej mus truskawkowy wymieszany z żelatyną. Dosłodzić do smaku.
2 etap
* Dno tortownicy wyłożyć folią spożywczą.
* Przyciąć końcówki biszkoptów do jednego poziomu i wyłożyć ranty tortownicy.
* Wlać masę śmietanowo-truskawkową. Do środka powkładać cząstki truskawek .
* schłodzić w lodówce przez 40 minut.
3 etap
* drugą część musu truskawkowego podgrzać dodać do niego żelatynę i wymieszać całość. Dosłodzić do smaku i schłodzić przez 20 minut.
4 etap
* Na schłodzone ciasto wlać mus truskawkowy. Przykryć folią spożywczą i schłodzić.
Ten etap trwa najdłużej, gdyż wszystko musi się chłodzić około 1,5 h
halina