Sposób przygotowania:
Tort truskawka z kiwi " Dla Joli "
Z herbaty cukru i cytryny robimy poncz, studzimy.
Całe jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę, potem po łyżce dodajemy przesianą mąkę.
Na koniec wlewamy 1 łyżeczkę oleju.
Wylewamy ciasto do przygotowanej tortownicy ( 21 cm.)
Pieczemy w 180 C około 50-60 minut.
Masa kiwi.
Obieramy kiwi kroimy w drobną kosteczkę potem lekko dusimy kilka minut , często mieszając. Po zdjęciu z ognia wsypujemy galaretkę kiwi, dokładnie mieszamy. Studzimy.
Masa truskawkowa.
Gotujemy galaretkę truskawkową w 250 ml gorącej wody, studzimy.
Czyste truskawki blendujemy i dodajemy po łyżce serek truskawkowy , dokładnie mieszamy.
Na koniec powoli wlewamy ostudzoną galaretkę.
Biszkopt przecinamy na trzy części.
Dodatkowo można ugotować galaretkę w 250 ml do obtaczania truskawek.
Pierwszy biszkopt wkładamy do tortownicy z obręczą i lekko nasączamy ponczem.
Nakładamy masę truskawkową. Mnie trochę MASY ZOSTAŁO.
Przykrywamy drugim blatem ciasta , nasączamy i wykładamy masę z kiwi.
Całość przykrywamy trzecim blatem , nasączamy i wstawiamy ciasto do lodówki .
Po kilku godzinach gdy zastygną warstwy , zdejmujemy z tortu obręcz .
Tort pokrywamy ubitą śmietaną. Truskawki kroimy na pół , zewnętrzną stronę smarujemy lekko tężejącą galaretką i rozkładamy je na około tortu.
Górę tortu ozdabiamy pokrojonymi plasterkami truskawek.
Tort schładzamy.
Całe jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę, potem po łyżce dodajemy przesianą mąkę.
Na koniec wlewamy 1 łyżeczkę oleju.
Wylewamy ciasto do przygotowanej tortownicy ( 21 cm.)
Pieczemy w 180 C około 50-60 minut.
Masa kiwi.
Obieramy kiwi kroimy w drobną kosteczkę potem lekko dusimy kilka minut , często mieszając. Po zdjęciu z ognia wsypujemy galaretkę kiwi, dokładnie mieszamy. Studzimy.
Masa truskawkowa.
Gotujemy galaretkę truskawkową w 250 ml gorącej wody, studzimy.
Czyste truskawki blendujemy i dodajemy po łyżce serek truskawkowy , dokładnie mieszamy.
Na koniec powoli wlewamy ostudzoną galaretkę.
Biszkopt przecinamy na trzy części.
Dodatkowo można ugotować galaretkę w 250 ml do obtaczania truskawek.
Pierwszy biszkopt wkładamy do tortownicy z obręczą i lekko nasączamy ponczem.
Nakładamy masę truskawkową. Mnie trochę MASY ZOSTAŁO.
Przykrywamy drugim blatem ciasta , nasączamy i wykładamy masę z kiwi.
Całość przykrywamy trzecim blatem , nasączamy i wstawiamy ciasto do lodówki .
Po kilku godzinach gdy zastygną warstwy , zdejmujemy z tortu obręcz .
Tort pokrywamy ubitą śmietaną. Truskawki kroimy na pół , zewnętrzną stronę smarujemy lekko tężejącą galaretką i rozkładamy je na około tortu.
Górę tortu ozdabiamy pokrojonymi plasterkami truskawek.
Tort schładzamy.
BozenaMatuszczyk
gosia56
CORAL