aqua65

aqua65

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 331]

Tort cioci maryli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mój najlepszy tort który poznałem u cioci Maryli

Tort cioci maryli

Składniki:

Tort cioci maryli

 

  • 25 dkg mąki
  • 8 dkg cukru pudru
  • 20 dkg masła
  • 1 jajo
  • 6 białek
  • 2 łyżki marmolady
  • orzechy
  • składniki lukru :
  • 15 dkg cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 1 olejek cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

Tort cioci maryli
Zagnieść mąkę masło cukier i jaja.Ciasto podzielić na cztery równe części i upiec cztery krążki na złoty kolor krążki należy piec na dnie tortownicy w gorącym piekarniku. Białka ubić na sztywną pianę , dodać 2 łyżki marmolady morelowej lub innej gęstej i ucierać w jedną stronę co najmniej 1 godzinę. Przełożyć placki masą, polukrować lukrem cytrynowym i ubrać orzechami. Wynieść do chłodnego miejsca na 24 godziny. Przyrządzanie lukru: Cukier puder dokładnie z wodą i olejkiem lub sokiem z cytryny aż do otrzymania jednolitej masy.