Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy z kremem z ricotty i mascarponePrzygotowanie ciasta czekoladowego
Rozpuszczamy czekoladę z masłem, często mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Miksujemy jaja z cukrem, ze szczyptą soli i mlekiem. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przelewamy ciasto.
Ciasto czekoladowe pieczemy ok. 40 minut.
Przygotowanie kremu
Miksujemy zimne mascarpone z ricottą i cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę. Zmiksowany krem schładzamy w lodówce, przynajmniej 30 minut.
Przygotowanie tortu
Przestudzone ciasto czekoladowe przekrawamy na 3 blaty. Każdy blat dekorujemy kremem. Kładziemy jeden blat na drugi. Wierzch tortu dekorujemy kremem i dowolnymi owocami.