grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Tort czekoladowy z kremem z ricotty i mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort czekoladowy przekładany delikatnym kremem z serka mascarpone, ricotty i cukru pudru. Do dekoracji tortu można wykorzystać dowolne owoce.

Tort czekoladowy z kremem z ricotty i mascarpone

Składniki:

Tort czekoladowy z kremem z ricotty i mascarpone

Ciasto

Krem

  • 500 g ricotty
  • 250 g mascarpone
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy z kremem z ricotty i mascarpone

Przygotowanie ciasta czekoladowego

Rozpuszczamy czekoladę z masłem, często mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Miksujemy jaja z cukrem, ze szczyptą soli i mlekiem. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.


Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.


Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przelewamy ciasto.
Ciasto czekoladowe pieczemy ok. 40 minut.

Przygotowanie kremu

Miksujemy zimne mascarpone z ricottą i cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę. Zmiksowany krem schładzamy w lodówce, przynajmniej 30 minut.

Przygotowanie tortu

Przestudzone ciasto czekoladowe przekrawamy na 3 blaty. Każdy blat dekorujemy kremem. Kładziemy jeden blat na drugi. Wierzch tortu dekorujemy kremem i dowolnymi owocami.