Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo karmelowy
Białka oddzielić od żółtek. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem białym. Potem do ubitych dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Na koniec dodać mąki i bardzo delikatnie wymieszać masę. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą a następnie wyłożyć masę biszkoptową. Torownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec biszkopt przez 40 minut. Po upieczeniu wystudzić go i przekroić na trzy placki. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, część pokroić w kostkę a część w plasterki. Sokiem nasączyć krążki biszkoptowe. Do rondelka nalać trochę wody, na rondelek postawić metalową miseczkę i połamać do niej czekoladę oraz dodać masę krówkową. Podgrzewać do momentu całkowitego roztopienia się czekolady i połączenia z masą krówkową karmelową. Czekoladę schłodzić, ale ma być płynna. Zimną śmietanę ubić na sztywno bez cukru gdyż czekolada z masą są słodkie. Część śmietany zostawić białej do dekoracji a resztę wymieszać z przestudzoną czekoladą. Przystąpić do przełożenia tortu. Pierwszy krążek ułożyć na talerzu lub paterze, na niego wyłożyć dżem i rozsmarować. Przykryć drugim krążkiem. Na drugi wyłożyć część masy śmietanowej, rozsmarować i wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. część zostawić do dekoracji góry tortu. Położyć ostatni krążek, na niego rozsmarować resztę masy. Boki także posmarować. Rurki przekroić na pół i koliście ułożyć wokół tortu. Górę tortu udekorować białą śmietaną i plasterkami oraz kostkami brzoskwini. Na koniec posypać odrobinę czekoladowej posypki do ciast. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny aby ładnie się związał.
zbysiowa
zewa
dziękuję :)
edytaha
zewa
dziękuję Edytko :)
kołczu
zewa
dzięki Kołczu.
A na kolejny tysiączek to jeszcze długo poczekasz, hi, hi.
peggi
zewa
dziekuję :)
MagdaMM
zewa
dziękuję :)
monikaT83
zewa
Dziękuję :)
gusia1000