zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Tort czekoladowo karmelowy

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

A oto mój przepis numer 1000. Zapraszam wirtualnie na torcik i lampkę winka :)

Tort czekoladowo karmelowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort czekoladowo karmelowy

 

  • Masa :
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 200 g masy krówkowej karmelowej
  • Biszkopt :
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo :
  • 250 ml dżemu wiśniowego
  • 1 puszka brzoskwiń
  • czekoladowa posypka do ciast
  • suche rurki waflowe

 

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo karmelowy
Białka oddzielić od żółtek. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem białym. Potem do ubitych dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Na koniec dodać mąki i bardzo delikatnie wymieszać masę. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą a następnie wyłożyć masę biszkoptową. Torownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec biszkopt przez 40 minut. Po upieczeniu wystudzić go i przekroić na trzy placki. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, część pokroić w kostkę a część w plasterki. Sokiem nasączyć krążki biszkoptowe. Do rondelka nalać trochę wody, na rondelek postawić metalową miseczkę i połamać do niej czekoladę oraz dodać masę krówkową. Podgrzewać do momentu całkowitego roztopienia się czekolady i połączenia z masą krówkową karmelową. Czekoladę schłodzić, ale ma być płynna. Zimną śmietanę ubić na sztywno bez cukru gdyż czekolada z masą są słodkie. Część śmietany zostawić białej do dekoracji a resztę wymieszać z przestudzoną czekoladą. Przystąpić do przełożenia tortu. Pierwszy krążek ułożyć na talerzu lub paterze, na niego wyłożyć dżem i rozsmarować. Przykryć drugim krążkiem. Na drugi wyłożyć część masy śmietanowej, rozsmarować i wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. część zostawić do dekoracji góry tortu. Położyć ostatni krążek, na niego rozsmarować resztę masy. Boki także posmarować. Rurki przekroić na pół i koliście ułożyć wokół tortu. Górę tortu udekorować białą śmietaną i plasterkami oraz kostkami brzoskwini. Na koniec posypać odrobinę czekoladowej posypki do ciast. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny aby ładnie się związał.
Tort czekoladowo karmelowy
a tak sie prezentuje tort po przekrojeniu