SUPERPRZEPIS

Tort czekoladowo- brzoskwiniowy

  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Tort czekoladowo- brzoskwiniowy Więcej zdjęć (2)

Drugi torcik jaki przygotowałam na urodziny Olusia. Tym razem smak kakaowego biszkoptu połączyłam z kremem brzoskwiniowym i truskawkową galaretką.

Składniki:

Tort czekoladowo- brzoskwiniowy

 

  • Na tortownicę o śr. 26cm:

 

  • Biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1 łaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżeczki kakao

 

  • Krem:
  • 330ml śmietanki 30%
  • 1 serek mascarpone (250g)
  • 1 duża puszka brzoskwiń (850g)
  • 1 galaretka pomarańczowa

 

  • Polewa:
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 100ml śmietanki 30%

 

  • Dodatkowo:
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody
  • wafelki do obłożenia tortu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo- brzoskwiniowy

Biszkopt

Tort czekoladowo- brzoskwiniowy
Z podanych składników przygotowujemy biszkopt

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700ml gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia. Brzoskwinie z puszki odcedzamy, syrop gotujemy, a następnie rozpuszczamy w nim galaretkę pomarańczową. Pozostawiamy do stężenia, a brzoskwinie w całości blendujemy. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakaem. Powoli przesiewamy do piany i mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą (tylko spód) tortownicę. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i dzielimy na dwa blaty.

Krem:

Tort czekoladowo- brzoskwiniowy
Na bazie śmietanki i mascarpone przygotowujemy krem

Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, a następnie zmniejszamy obroty na najniższe i powoli dodajemy po jednej łyżce zmiksowanych brzoskwiń. Na końcu wolnym strumieniem dodajemy galaretkę pomarańczową rozpuszczoną w syropie z brzoskwiń. Masę pozostawiamy w lodówce do lekkiego stężenia.

Przełożenie:

Tort czekoladowo- brzoskwiniowy
Warstwy tortu przygotowujemy wedle opisu

Przełożenie: Biszkopt kakaowy nasączamy wodą z dodatkiem cytryny. Wykładamy 1/3 kremu brzoskwiniowego i dokładnie rozprowadzamy go po bokach by nie było szczelin- układamy biszkopty- wstawiamy do lodówki na ok 30 minut- zalewamy tężejącą galaretką truskawkową- ponownie odkładamy na ok 30 minut do lodówki- wykładamy 1/2 kremu brzoskwiniowego- biszkopt- cały tort smarujemy resztą kremu (górę oraz boki)- polewamy polewą. Polewa: 100ml śmietanki mocno podgrzewamy, tabliczki czekolady siekamy i wrzucamy do zestawionej z ognia śmietanki. Mieszamy i pozostawiamy na ok 3 minuty. Po tym czasie raz jeszcze mieszamy i wylewamy na wierzch tortu. Boki możemy obłożyć wafelkami śmietankowymi. Dekorujemy wedle uznania.