Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Biszkopt orzechowy z bezą i masą truskawkową

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Zostało mi 3 białka z jajek, więc wysuszyłam bezę, a potem już poszło... i tak powstał biszkopt orzechowy z bezą i masą truskawkową.

Biszkopt orzechowy z bezą i masą truskawkową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt orzechowy z bezą i masą truskawkową

 

 

  • Beza:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • sok z 1/3 cytryny

 

  • Masa truskawkowa:
  • 40 dag truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 3/4 szklanki gorącej wody

 

  • Dekoracja:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • czerwony barwnik spożywczy
  • posypka czekoladowa
  • srebrne perełki
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt orzechowy z bezą i masą truskawkową
Biszkopt: (średnia tortownica) Oddzielić żółtka od białek. Orzechy zmielić. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywna pianę, delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, kolejno porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu orzechy włoskie. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok 15 min.

Beza: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, kolejno zwiększają obroty miksera dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyłożyć na papier do pieczenia i suszyć przez kilka godzin. Przez pierwsze 10-15 min. w temperaturze ok.150°C, a kiedy się zetnie zmniejszyć temperaturę na 70°C.

Masa truskawkowa: Truskawki zmiksować na gładką masę. Galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wlać do truskawek, połączyć. Włożyć na kilka minut do lodówki, aby lekko stężała. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę.

Przełożenie: Na biszkopt wykładamy tężejącą masę truskawkową, przykrywany bezą.Wierzch i boki tortu smarujemy ubitą kremówką. Boki obsypujemy posypką czekoladową. Wierzch udekorować kremówką z dodatkiem barwnika.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zrobić wzorek na pergaminie, a kiedy zastygnie odkleić i ułożyć na torcie.  
Biszkopt orzechowy z bezą i masą truskawkową
Na pergaminie odrysować kształt, wyłożyć sztywną pianę, wysuszyć bezę.
Biszkopt orzechowy z bezą i masą truskawkową
Ułożenie: biszkopt orzechowy, tężejąca masa truskawkowa, beza.
Biszkopt orzechowy z bezą i masą truskawkową
Wierzch i boki tortu posmarować ubitą kremówką.
Biszkopt orzechowy z bezą i masą truskawkową
Z czekolady, posypek i zabarwionej kremówki przygotować dekoracje.