Sposób przygotowania:
Biszkopt orzechowy z bezą i masą truskawkową
Biszkopt: (średnia tortownica) Oddzielić żółtka od białek. Orzechy zmielić. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywna pianę, delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, kolejno porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu orzechy włoskie. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez ok 15 min.
Beza: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, kolejno zwiększają obroty miksera dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyłożyć na papier do pieczenia i suszyć przez kilka godzin. Przez pierwsze 10-15 min. w temperaturze ok.150°C, a kiedy się zetnie zmniejszyć temperaturę na 70°C.
Masa truskawkowa: Truskawki zmiksować na gładką masę. Galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wlać do truskawek, połączyć. Włożyć na kilka minut do lodówki, aby lekko stężała. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę.
Przełożenie: Na biszkopt wykładamy tężejącą masę truskawkową, przykrywany bezą.Wierzch i boki tortu smarujemy ubitą kremówką. Boki obsypujemy posypką czekoladową. Wierzch udekorować kremówką z dodatkiem barwnika.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zrobić wzorek na pergaminie, a kiedy zastygnie odkleić i ułożyć na torcie.
Beza: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, kolejno zwiększają obroty miksera dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyłożyć na papier do pieczenia i suszyć przez kilka godzin. Przez pierwsze 10-15 min. w temperaturze ok.150°C, a kiedy się zetnie zmniejszyć temperaturę na 70°C.
Masa truskawkowa: Truskawki zmiksować na gładką masę. Galaretkę truskawkową rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wlać do truskawek, połączyć. Włożyć na kilka minut do lodówki, aby lekko stężała. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę.
Przełożenie: Na biszkopt wykładamy tężejącą masę truskawkową, przykrywany bezą.Wierzch i boki tortu smarujemy ubitą kremówką. Boki obsypujemy posypką czekoladową. Wierzch udekorować kremówką z dodatkiem barwnika.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zrobić wzorek na pergaminie, a kiedy zastygnie odkleić i ułożyć na torcie.
zewa
Mniam1
Hrabina w kuchni
mysza75
OktawiaG
Hrabina w kuchni
marietta