Sposób przygotowania:
Tort kokosowo truskawkowyBiszkopt kakaowy
Biszkopty piekę dzień wcześniej, są lepsze do obróbki.
Biszkopt kakaowy:
Od żółtek oddzielam białka, ubijam je ze szczypta soli na sztywno, dodaję po łyżce cukru , następnie po żółtku i miksuje /ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąkę , budyń i proszek do pieczenia przesiewam i dodaję partiami do ubitej masy, mieszam już wtedy delikatnie łyżką.
Dno tortownicy wykładam papierem.
Ciasto przekładam do tortownicy ( 28 cm) piekę 40 minut w 180 st. C Zimne przekrawam na dwa blaty.
Blat kokosowy
Białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem na sztywno, na koniec mieszam z wiórkami kokosowymi .
Przekładam na tortownicę ( dno wyłożone papierem, 28 cm) piekę 15 minut w 175 st. C .
masa
Śmietankę mocno podgrzewam, prawie do zawrzenia, odstawiam i łamię czekoladę, czekam chwilkę , jak czekolada zacznie się roztapiać, mieszam do całkowitego połączenia się składników. Studzę, zimną wkładam do lodówki, można przygotować masę wieczorem i ubijać rano, ja chłodziłam 5 godzin. Po tym czasie ubijam, do momentu aż zgęstnieje, pod koniec dodawałam po łyżce mascarpone. Mieszam z truskawkami.
Przełożenie:
Kakaowe blaty nasączam mocno wodą z sokiem z limonki.
przełożenie
Na pierwszy spód kakaowy wykładam połowę masy śmietankowej. Blat kokosowy smaruję dżemem, nakładam na masę smarowanym.
przełożenie
Teraz smaruję wierzch kokosowego i nakładam drugą część masy z truskawkami, nakrywam drugim blatem kakaowym.
dekoracja
Teraz dekoruję wierzch tortu. Ubiłam do tego celu śmietankę z masą śmietankową malinową. Można ozdobić ubitą śmietaną z fixem. Boki smaruję masą i obkładam biszkoptami.
dekoracji c.d.
Obwiązałam wstążką. Tort trzeba schłodzić Na pół godzinki przed podaniem wyciągnąć z lodówki. Najlepiej kroić nożem moczonym w ciepłej wodzie.
ETAP 9:
Tort upiekłam na szóste urodziny wnusi. Kierowałam się jej smakami, lubi kokos, czekoladę i truskawki
Hrabina w kuchni
zbysiowa
To prawda :)
karola25
zbysiowa
Polecam :)