olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Tort esponja

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

esponja to po hiszpańsku biszkoptowy. Tortcik mięciutki i pyszny :)

Tort esponja

Składniki:

Tort esponja

 

  • 24 dag mąki
  • 6 jaj
  • 18dag cukru pudru
  • poncz
  • dowolna masa/glazura

Sposób przygotowania:

Tort esponja
Przygotować składniki. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę i uprzednio ubitą pianę z białek, wymieszać. Wysmarować tortownicę, wlać masę i piec w dość gorącym piekarniku ok.40 min. Ostudzić, wyjąć ciasto z prodiża lub tortownicy i przekrajać na 3 krążki. Ciasto nasączyć ponczem i przełożyć dowolną masą.