Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe
Białka ubijam na sztywno, pod sam koniec ubijania dodaje cukier następnie żółtka, jedno po drugim nadal ubijając. Na koniec dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszam szpatułką. Ciasto przelewam do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm i piekę w 180 stopniach przez 25 - 30 min. Po wystudzeniu przekrawam na pół.
Śmietanę z czekoladą podgrzewam na małym ogniu często mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści. Zdejmuję z ognia i studzę następnie schładzam w lodówce około 3 godziny.
Schłodzoną śmietanę ubijam ze śnieżkami, łączę z serkiem mascarpone.
Na biszkopt wykładamy 3/4 masy, przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu, resztą masy smaruję wierzch i boki tortu. Dodatkowo na wierzch ścieram czekoladę.
Śmietanę z czekoladą podgrzewam na małym ogniu często mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści. Zdejmuję z ognia i studzę następnie schładzam w lodówce około 3 godziny.
Schłodzoną śmietanę ubijam ze śnieżkami, łączę z serkiem mascarpone.
Na biszkopt wykładamy 3/4 masy, przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu, resztą masy smaruję wierzch i boki tortu. Dodatkowo na wierzch ścieram czekoladę.