Sposób przygotowania:
Tort kanapkowy
Pieczarki umyć, zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Dusić na patelni aż zmiękną, posolić wymieszać, zostawić do ostygnięcia. Rozetrzeć w miseczce 3 serki topione, dodać 3 łyżki majonezu, dobrze rozmieszać. Dodać wystudzone pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Można dodać cebulę. Gdyby pasta była zbyt gęsta dodać majonez. W osobnej miseczce rozetrzeć 3 serki i dodać majonez. Z szynki odkroić kilka cienkich plasterków do dekoracji. Resztę pokroić w drobną kostkę i dodać serka, doprawić do smaku solą, pieprzem i musztardą. Na tacę położyć folie aluminiową i wyłożyć warstwę kromek chleba. Posmarować jedną z przygotowanych past. Ułożyć drugą warstwę chleba, tak by kromki się mijały. Posmarować drugą pastą i przykryć 3 warstwą chleba. Boki tortu i wierzch posmarować gęstym majonezem. Ja do majonezu dodałam 2 serki topione. Tort odstawić do lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu udekorować według uznania. Tort można przełożyć dowolną masą: może być z twarożkiem, rybna bądź mięsna. Tylko trzeba uważać by nie były zbyt rzadkie. Zadaniem pasty jest nawilżyć chleb a nie go rozmoczyć. Ilość chleba i pasty zależy od wielkości tortu. Chleb może być także tostowy bądź ciemny. Najlepiej smakuje następnego dnia.