Sposób przygotowania:
Tort krówkowy.
Zaczynamy od biszkoptu. Białka ubijamy na sztywna pianę. Potem dodajemy stopniowo cukier. Następnie po jednym żółtku, dalej ubijając. Mąki mieszamy ze sobą przesiewamy do masy z jajek i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką. Masę wylewamy do tortownicy i pieczemy ok 30- 40 minut w 160 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia, wyjmujemy z formy i kroimy na 4 części. ( jeśli wyjdzie mniejszy to na mniej). Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Blaty nasączamy dowolnym syropem, czy tez alkoholem wymieszanym z woda. Kolejno smarujemy masa krówkową, następnie bitą śmietaną i tak do końca. Złożony tort smarujemy dookoła masą krówkową i boki posypujemy posiekanymi orzechami. Ozdabiamy wedle uznania.
marietta