Sposób przygotowania:
Tort makowy węgierski.
Masło i cukier razem ukręcić,dodać żółtka oddzielone od białek,a te ubić na pianę.Mak zemleć,orzechy włoskie również,skórkę z
połowy cytryny otrzeć i dodać składniki do masy wraz z pianą z białek.Wymieszać tak,by cała mieszanina przypominała pienistą masę.Wlać ciasto do natłuszczonej tortownicy.Piec ok.godzinę w piekarniku nagrzanym do temp.200 st.C.Po upieczeniu wyjąć,ostu-
-dzić,a potem przekroić na 3-4 warstwy.Przełożyć je dżemem
brzoskwiniowym lub konfiturami brzoskwiniowymi.Wierzch ciasta
oblać stopioną czekoladą,rozsmarowując ją łopatką po powierzchni i nieco po bokach.
połowy cytryny otrzeć i dodać składniki do masy wraz z pianą z białek.Wymieszać tak,by cała mieszanina przypominała pienistą masę.Wlać ciasto do natłuszczonej tortownicy.Piec ok.godzinę w piekarniku nagrzanym do temp.200 st.C.Po upieczeniu wyjąć,ostu-
-dzić,a potem przekroić na 3-4 warstwy.Przełożyć je dżemem
brzoskwiniowym lub konfiturami brzoskwiniowymi.Wierzch ciasta
oblać stopioną czekoladą,rozsmarowując ją łopatką po powierzchni i nieco po bokach.