marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tort makowy węgierski.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na ciasto ukręcić,mak zemleć,dodać go wraz z mielonymi orzechami,pianą i startą skórką cytrynową.Wymieszać,wlać do formy.Piec ok.1

Tort makowy węgierski.

Składniki:

Tort makowy węgierski.

 

  • 5 jajek,
  • 15 dag.maku,
  • 15 dag.mielonych orzechów włoskich,
  • 15 dag.masła,
  • 15 dag.cukru,
  • dżem brzoskwiniowy lub konfitury z brzoskwiń,
  • 8 dag.gorzkiej czekolady,
  • łyżeczka startej skórki z cytryny.

 

Sposób przygotowania:

Tort makowy węgierski.
Masło i cukier razem ukręcić,dodać żółtka oddzielone od białek,a te ubić na pianę.Mak zemleć,orzechy włoskie również,skórkę z
połowy cytryny otrzeć i dodać składniki do masy wraz z pianą z białek.Wymieszać tak,by cała mieszanina przypominała pienistą masę.Wlać ciasto do natłuszczonej tortownicy.Piec ok.godzinę w piekarniku nagrzanym do temp.200 st.C.Po upieczeniu wyjąć,ostu-
-dzić,a potem przekroić na 3-4 warstwy.Przełożyć je dżemem
brzoskwiniowym lub konfiturami brzoskwiniowymi.Wierzch ciasta
oblać stopioną czekoladą,rozsmarowując ją łopatką po powierzchni i nieco po bokach.