dota80

dota80

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Tort malinowy Tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam kuchnię włoską, ale największą moją słabością są desery. Dlatego wybrałam właśnie ten przepis, urozmaicając go mrożonymi malinami firmy Hortex.

Tort malinowy Tiramisu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort malinowy Tiramisu

 

  • 6 żółtek
  • 8 łyżek cukru
  • 1000 g serka mascarpone
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 800 ml zimnego espresso
  • 80 ml brandy
  • 400 g podłużnych biszkoptów
  • paczka mrożonych malin firmy Hortex

 

Sposób przygotowania:

Tort malinowy Tiramisu
1. Żółtka ubić z cukrem aż będą pieniste. Dodać mascarpone i skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie łyżką całość. 2. Przygotować tortownicę. W miseczce wymieszać espresso z brandy. Zanurzać w tym szybko część biszkoptów i układać na dnie naczynia. Kilkanaście biszkoptów ustawić na bokach tortownicy. 3. Na biszkopty wyłożyć połowę masy z mascarpone. Powtórzyć procedurę z pozostałymi biszkoptami i ponownie przykryć warstwą mascarpone zużywając resztę masy. 4. Na wierzch ułożyć mrożone maliny formy Hortex. 5. Przykryć i odstawić na co najmniej 5 godzin w lodówce, najlepiej na noc.
Tort malinowy Tiramisu