Sposób przygotowania:
Tiramisu (moja wersja)Przygotowanie formy
Blachę wyłożyć folią spożywczą.
Kawę zaparzyć we wrzącej wodzie i odsączyć na sitku.
Biszkopty maczać w kawie, układać rówmiernie na blasze.
Przygotowanie kremu
Przygotować krem. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier waniliowy i połowę pudru. Do drugiej miski wlać żółtko, zmiksować je z serkiem mascarpone, drugą połową cukru pudru oraz aromatem migdałowym. Stopniowo, mieszając wlewać śmietankę. Masę połączyć i połowę z niej równomiernie rozprowadzić na biszkoptach.
Druga warstwa kremu
Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów również namoczonych w kawie. Wylać równomiernie drugą warstwę kremu.
Kończenie deseru
Deser posypać migdałami i kakao. Włożyć do lodówki najlepiej na noc. Podawać zimny, prosto z lodówki.
Smacznego!