Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Tiramisu (moja wersja)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja, bezalkoholowa wersja pysznego włoskiego deseru, który konsystencją i smakiem przypomina delikatne lody.

Tiramisu (moja wersja) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tiramisu (moja wersja)

 

  • 400 g podłużnych biszkoptów
  • 400 g serka mascarpone
  • 300 g śmietanki 30%
  • 5 łyżeczek kawy sypanej+300 ml wrzątku
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka aromatu migdałowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek płatków migdałów
  • 1 łyżka gorzkiego kakao

Sposób przygotowania:

Tiramisu (moja wersja)

Przygotowanie formy

Tiramisu (moja wersja)
Namoczone w kawie biszkopty ułożone na blaszce

Blachę wyłożyć folią spożywczą.

Kawę zaparzyć we wrzącej wodzie i odsączyć na sitku.
Biszkopty maczać w kawie, układać rówmiernie na blasze.

Przygotowanie kremu

Tiramisu (moja wersja)
Gotowy krem do tiramisu przed wyłożeniem na biszkopty

Przygotować krem. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier waniliowy i połowę pudru. Do drugiej miski wlać żółtko, zmiksować je z serkiem mascarpone, drugą połową cukru pudru oraz aromatem migdałowym. Stopniowo, mieszając wlewać śmietankę. Masę połączyć i połowę z niej równomiernie rozprowadzić na biszkoptach.

Druga warstwa kremu

Tiramisu (moja wersja)
Druga warstwa deseru w trakcie przygotowania

Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów również namoczonych w kawie. Wylać równomiernie drugą warstwę kremu.

Kończenie deseru

Tiramisu (moja wersja)
Deser tiramisu posypany migdałami i kakao

Deser posypać migdałami i kakao. Włożyć do lodówki najlepiej na noc. Podawać zimny, prosto z lodówki.

Smacznego!