Sposób przygotowania:
Tort mandarynkowy
Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę. Przesiane mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać pozostały cukier puder i dodać do utartych żółtek. Całość wymieszać dodając po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Piec około 45 minut. Piekarnik gazowy: temp. 170oC (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 170oC (powinien być podgrzany) Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt na dwie części i nasączyć sokiem pozostałym po odsączeniu mandarynek. Schłodzoną śmietankę 30% ubijać mikserem. Pod koniec ubijania do ubitej śmietany wsypać masę śmietanową i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Połowę mandarynek ułożyć na spodzie, a następnie przykryć je masą. Położyć drugi blat. Wierzch tortu obłożyć i udekorować pozostałą masą i mandarynkami. Do czasu podania przechowywać w lodówce.
elutka
booboo
elutka
Doro