Sposób przygotowania:
Tort marchewkowy Mariel
Przepis wykorzystany z programu rewolucja na talerzu z moją innowacją. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . tortownicę o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia .Marchewkę dokładnie umyć i obrać ze skórek , zetrzeć na tarce o średnich oczkach , tak jak i imbir dodać do marchewki ,migdały i orzech drobno posiekać dodać do marchewki.Pomarańczę sparzyć i tarką do cytrusów zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy , dodać do marchewki.Jajka oddzielić żółtka od białek , białka ubić na sztywno ze szczyptą soli , a miód utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem dodać jedno i drugie do marchewki oraz mąkę i proszek do pieczenia .Wszystko dokładnie wymieszać wylać na tortownicę i piec 50 minut . Twarożek utrzeć z miodem cukrem waniliowym oraz skórką pomarańcz i wyciśniętym sokiem 1/2 pomarańczy. Upieczone ciasto zostawiamy do wystudzenia , gdy jest już zimne przekrawamy na dwie części , masę serową , przykrywamy drugim płatem ciasta. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę wygniatamy sok z 1/4 pomarańczy i dodajemy do rozpuszczonej czekolady wylewamy na ciasto .