anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Tort mascarpone z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort z kremem mascarpone jest bardzo lekki i delikatny, a mus truskawkowy sprawi, że będzie wyjątkowo smaczny.

Tort mascarpone z truskawkami

Składniki:

Tort mascarpone z truskawkami

Biszkopt

mus truskawkowy

krem

  • 1 l śmietanki 36%
  • 400 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tort mascarpone z truskawkami
Biszkopt: 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na lśniąca pianę zasypać cukrem i nadal ubijać. Dodać żółtka oraz obie mąki przesiane przez sitko delikatnie wymieszać i upiec biszkopt w tortownicy o średnicy 24 cm. W temperaturze 170 stopni około 45 minut. Wystudzić i przekroić na 4 części.

Truskawki zmiksować, galaretki rozpuścić w 1/2 szkl wrzątku. Wlać do truskawek i wymieszać.

Zimną śmietankę ubić na puch z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone.

Pierwszy biszkopt posmarować 1/2 musu, posmarować kremem, przełożyć 2 biszkoptem wyłożyć krem, przyłożyć 3 biszkoptem wyłożyć resztę musu i resztę kremu zostawiając tylko do dekoracji.

Na wierzch ułożyć ostatni biszkopt i udekorować.