Sposób przygotowania:
Tort o smaku kokosa
Przygotować niezbędne składniki na tort. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiać na drobnym sicie. Jajka sparzyć wrzącą wodą, białka oddzielić od żółtek, ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier kryształ. Dodać żółtka, nadal ubijając składniki. Mąkę tortową zmieszać z ziemniaczaną i obie mąki i delikatnie dodać do ciasta, dodać również proszek do pieczenia, mieszając drewnianą łyżką, na tym etapie nie używa się miksera. Okrągłą tortownicę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto do okrągłej tortownicy. Piec w temperaturze około 200 stopni C przez około 50 minut. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić go. Następnie przekroić biszkopt na dwie części. Posmarować jeden biszkopt nutellą o smaku czekoladowym lub orzechowym lub masłem orzechowym. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować masę śmietankową, dodatkowo wrzucić do masy wiórki kokosowe- 1 opakowanie. Masę wyłożyć na biszkopt posmarowany z jednej strony nutellą. Przykryć drugim biszkoptem. Resztę masy- drugą połowę wyłożyć na wierzch i na boki tortu, równomiernie rozsmarować. Kilka łyżek masy nałożyć do szprycy i udekorować tort według uznania. Wiórki kokosowe - 1 opakowanie wyłożyć na boki tortu. Ułożyć serduszka dekoracyjne lub inne elementy dekoracyjne, można dodać owoce np. truskawki, maliny, poziomki.