Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Tort orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort orzechowy- to idealny prezent z okazji Dnia Matki. Tort ucieszy podniebienie niejednego smakosza.

Tort  orzechowy

Składniki:

Tort orzechowy

Biszkopt

Masa orzechowa

Dodatkowo

  • 100 ml likieru waniliowego,
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady,
  • kwiaty i listki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Tort orzechowy
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem, ocet oraz orzechy . Delikatnie mieszam. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

2. Przestudzony biszkopt przekrawam na trzy równe blaty. Biszkopty nasączam likierem waniliowym.

3. Masa orzechowa: Do garnka przekładam zmielone orzechy włoskie, mleko oraz cukier. Gotuję około 10 minut, cały czas mieszając (masa powinna zgęstnieć). Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimną masę orzechową. Ucieram.

4. Masę dzielę na cztery części. Jeden blat biszkoptu smaruję masą orzechową. Przykrywam drugim blatem. Drugi znów smaruję masą orzechową i przykrywam trzecim ciastem. Pozostałą masą smaruję wierzch i boki tortu oraz dekoruję brzeg. Czekoladę ścieram na tarce. Czekoladą obsypuję boki tortu. Gotowy tort dekoruję kwiatami oraz listkami i wstawiam na godzinę do lodówki.