Sposób przygotowania:
Mannowiec z chia i galaretką rabarbarową
Rabarbar czyścimy i myjemy, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka z gotującą się wodą, dosypujemy cukier i gotujemy do miękkości. Odmierzamy 2 szklanki ugotowanego rabarbaru, przelewamy do miski i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a rant smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną, układamy herbatniki.
Do miski wsypujemy kaszę manną i wlewamy 1 szklankę mleka, mieszamy i odstawiamy.
Do garnka wlewamy resztę mleka, dodajemy masło i cukier, cukier waniliowy i stawiamy na gazie i podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuszczą. Dodajemy kaszę manną i zagotowujemy, ciągle mieszamy. Do gorącej masy wsypujemy chia i mieszamy.
Gotową masę przelewamy do tortownicy i schładzamy. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a rant smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną, układamy herbatniki.
Do miski wsypujemy kaszę manną i wlewamy 1 szklankę mleka, mieszamy i odstawiamy.
Do garnka wlewamy resztę mleka, dodajemy masło i cukier, cukier waniliowy i stawiamy na gazie i podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuszczą. Dodajemy kaszę manną i zagotowujemy, ciągle mieszamy. Do gorącej masy wsypujemy chia i mieszamy.
Gotową masę przelewamy do tortownicy i schładzamy. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki.