kuchenny świat

kuchenny świat

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 370]

Mannowiec z chia i galaretką rabarbarową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na pyszne ciasto z kaszą manną i chia. Do tego ciasta zrobiłam lekko kwaśną galaretkę z rabarbarem. Polecam.

Mannowiec z chia i galaretką rabarbarową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mannowiec z chia i galaretką rabarbarową

Galaretka rabarbarowa

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 opakowanie czerwonej galaretki

Na ciasto

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag. masła
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki chia

Do tortownicy

Sposób przygotowania:

Mannowiec z chia i galaretką rabarbarową
Rabarbar czyścimy i myjemy, kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka z gotującą się wodą, dosypujemy cukier i gotujemy do miękkości​. Odmierzamy 2 szklanki ugotowanego rabarbaru, przelewamy do miski i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. 

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a rant smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną, układamy herbatniki.

Do miski wsypujemy kaszę manną i wlewamy 1 szklankę mleka, mieszamy i odstawiamy. 

Do garnka wlewamy resztę mleka, dodajemy masło i cukier, cukier waniliowy i stawiamy na gazie i podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuszczą. Dodajemy kaszę manną i zagotowujemy, ciągle mieszamy. Do gorącej masy wsypujemy chia i mieszamy.

Gotową masę przelewamy do tortownicy i schładzamy. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Mannowiec z chia i galaretką rabarbarową
Do ugotowanego rabarbaru wsypujemy galaretkę i mieszamy
Mannowiec z chia i galaretką rabarbarową
Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, układamy herbatniki
Mannowiec z chia i galaretką rabarbarową
W mleku rozpuszczamy masło i cukier oraz cukier waniliowy
Mannowiec z chia i galaretką rabarbarową
Do ugotowanej masy dodajemy chia i mieszamy

Tagi:

rabarbar deser