SUPERPRZEPIS

Tort orzechowo krówkowy

  • 2
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Tort orzechowo krówkowy Więcej zdjęć (2)

Urodzinowy tort mojego męża, pełen jego ulubionych smaków – orzechów włoskich i kajmaku. Pyszna bomba kaloryczna.

Składniki:

Tort orzechowo krówkowy

BISZKOPT (tortownica o średnicy 24 cm):

PONCZ:

KREM:

  • 50 dag serka mascarpone
  • 25 dag masy kajmakowej z puszki
  • 200 ml dobrze schłodzonej kremówki
  • opakowanie zagęstnika do śmietany
  • łyżeczka cukru z wanilią

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Tort orzechowo krówkowy

1.

Tort orzechowo krówkowy
Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechami.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z orzechami.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania porcjami dodać cukier. Następnie pojedynczo dodać żółtka. Na koniec dodać mąkę z orzechami i delikatnie wymieszać szpatułką.

2.

Tort orzechowo krówkowy
Masę przełożyć do tortownicy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.

Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec około 40-50 minut do suchego patyczka.
Biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić na blat z wysokości ok. 50 cm. Odstawić do wystudzenia.
Kiedy będzie całkiem zimy, odciąć jego brzegi od boku tortownicy, wyjąć z formy i przekroić na trzy blaty.

3.

Tort orzechowo krówkowy
Podgrzaną konfiturę dokładnie zmiksować lub przetrzeć przez sito.

Konfiturę przełożyć do rondelka, podgrzać i przetrzeć przez sito lub dokładnie zmiksować.
Wszystkie składniki ponczu połączyć ze sobą.
Posiekane orzechy wymieszać z płatkami migdałowymi.

4.

Tort orzechowo krówkowy
Masę kajmakową dodać do mascarpone i zmiksować.

Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i zagęstnikiem, następnie delikatnie wymieszać z masą serowo kajmakową.

5.

Tort orzechowo krówkowy
Blat nasącyć ponczem, posmarować konfiturą i kremem.

Pierwszy blat nasączyć 1/3 ponczu, posmarować połową konfitury i połową kremu. Położyć na nim drugi blat i postąpić jak z poprzednim. Na wierzchu położyć trzeci blat i nasączyć go pozostałym ponczem.

6.

Tort orzechowo krówkowy
Boki tortu obsypać orzechami wymieszanymi z migdałami.

Kremówkę 36% ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Posmarować nią boki i wierzch tortu, przy czym wierzch tylko cieniutką warstwą.

Boki tortu dokładnie obkleić mieszanką siekanych orzechów i płatków migdałowych. Na wierzchu rozsmarować masę kajmakową – najpierw rozetrzeć ją łyżką, aby nie miała grudek. Na kajmaku ułożyć połówki orzechów. Tort schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin.