Sposób przygotowania:
Tort orzechowy z masą kawowąPrzygotowanie ciasta:
Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywno,utrwalić cukrem ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Następnie wymieszać delikatnie z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami.
Z ciasta upiec 3 osobne biszkopty w tortownicy o średnicy 26 cm. W nagrzanym piekarniku w ok.180 stopni przez ok. 15-20 min. Biszkopty po upieczeniu i wystygnięciu skropić ponczem kawowym.
Przygotowanie masy kawowej:
Mleko, jajka, cukry przełożyć do rondelka, dokładnie roztrzepać rózgą. Postawić na malutkim ogniu i ciągle mieszając trzepaczką ugotować gęsty jajeczny budyń.
Gdy masa jest gęsta ściągamy z ognia i studzimy. W jak najmniejszej ilości gorącej wody rozpuszczamy kawę i studzimy.
Masło ucieramy na biały puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce jajecznego budyniu. Następnie ucierając dodajemy po parę kropel wystudzonej kawy a na końcu spirytus. Masę dzielimy na 3 części.
Przygotowanie polewy:
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody,pozostawiamy w chłodzie do lekkiego stężenia. Do rondelka przekładamy masło i połamaną czekoladę.
Rozpuszczamy ciągle mieszając na małym ogniu. Następnie ściągamy z ognia i powoli mieszamy ze śmietaną a na końcu z tężejącą galaretką.
Etap końcowy :
Krążek biszkopta smarujemy jedną częścią masy przykrywamy drugim krążkiem biszkopta, smarujemy drugą częścią masy przykrywamy trzecim krążkiem biszkopta. Wierzch tortu polewamy tężejącą polewą czekoladową.
Gdy zastygnie polewa boki tortu smarujemy resztą masy pozostawiając odrobinę masy do dekoracji. Ścieramy 1/2 gorzkiej czekolady za pomocą strużka na wiórki.
Boki tortu obsypujemy tartą czekoladą. Z pozostawionej masy za pomocą szprycy robimy na torcie wkoło ozdobny wianuszek i pięć rozetek na środku tortu. Wianuszek z rozetek masy ozdabiamy srebrnymi perełkami. A w rozetki na środku tortu wkładamy czekoladowe motyle i ozdabiamy czereśnią koktajlową.
Tort wkładamy na noc do lodówki do całkowitego schłodzenia.