Sposób przygotowania:
Tort orzechowy z kakaowym akcentem
Biszkopt orzechowy: Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier, żółtka oraz przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i orzechy drobno posiekane. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C do suchego patyczka. Przestudzony dzielimy na dwa blaty. Biszkopt kawowy: Powtarzamy wszystko tak jak w biszkopcie orzechowym, na końcu zmieniając orzechy na kakao. Pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku ok 20-25 minut.
Poncz: Przegotowaną wodę łączymy z sokiem i nasączamy biszkopty.
Przełożenie: Biszkopt orzechowy- 1/2 kremu - biszkopt kakaowy- pozostała część kremu- biszkopt orzechowy. Krem orzechowy: Dzień przed przygotowaniem masy podgrzewamy śmietankę w garnku pilnując by się nie zagotowała. Do gorącej dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy np mikserem na najniższych obrotach. Dodajemy także likier i białą czekoladę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Taką mieszankę studzimy przez całą noc. Kolejnego dnia śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz uprażone i przestudzone orzeszki ziemne.
Masa maślana: Masło ucieramy do białości. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy połowę odmierzonego cukru pudru. Żółtko ucieramy z pozostałym cukrem pudru i naprzemiennie z białkiem dodajemy do utartego masła cały czas mieszając. Na końcu dodajemy sok z cytryny i ocet winny.
Masą obkładamy tort, wyrównujemy. Możemy ją wcześniej zabarwić na odpowiedni kolor. Tort dekorujemy wg własnych pomysłów.
Poncz: Przegotowaną wodę łączymy z sokiem i nasączamy biszkopty.
Przełożenie: Biszkopt orzechowy- 1/2 kremu - biszkopt kakaowy- pozostała część kremu- biszkopt orzechowy. Krem orzechowy: Dzień przed przygotowaniem masy podgrzewamy śmietankę w garnku pilnując by się nie zagotowała. Do gorącej dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy np mikserem na najniższych obrotach. Dodajemy także likier i białą czekoladę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Taką mieszankę studzimy przez całą noc. Kolejnego dnia śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz uprażone i przestudzone orzeszki ziemne.
Masa maślana: Masło ucieramy do białości. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy połowę odmierzonego cukru pudru. Żółtko ucieramy z pozostałym cukrem pudru i naprzemiennie z białkiem dodajemy do utartego masła cały czas mieszając. Na końcu dodajemy sok z cytryny i ocet winny.
Masą obkładamy tort, wyrównujemy. Możemy ją wcześniej zabarwić na odpowiedni kolor. Tort dekorujemy wg własnych pomysłów.