rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Tort orzechowy z kakaowym akcentem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam orzechy, więc przygotowując tort na 40 rocznicę ślubu Rodziców postanowiłam wykorzystać je w 100%. Do przygotowania biszkoptu użyłam włoskich, a do kremu- ziemnych, ale wcześniej lekko uprażonych. Było słodko, ale pysznie!

Tort orzechowy z kakaowym akcentem

Składniki:

Tort orzechowy z kakaowym akcentem

 

  • Na tortownicę o śr. 28 cm

 

 

 

  • Krem orzechowy:
  • 400 ml słodkiej 30% śmietanki
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 200 g białej czekolady
  • 50 ml likieru orzechowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g orzeszków ziemnych niesolonych

 

  • Poncz:
  • 50 ml soku z czarnej porzeczki
  • 50 ml przegotowanej, schłodzonej wody

 

  • Masa maślana:
  • 300 g masła 82%
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

  • Dodatkowo:
  • barwniki spożywcze
  • perełki cukrowe
  • wiórki kokosowe
  • ½ wafelka kokosowego
  • ok 3 cukierki "Michałki"

Sposób przygotowania:

Tort orzechowy z kakaowym akcentem
Biszkopt orzechowy: Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier, żółtka oraz przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i orzechy drobno posiekane. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C do suchego patyczka. Przestudzony dzielimy na dwa blaty. Biszkopt kawowy: Powtarzamy wszystko tak jak w biszkopcie orzechowym, na końcu zmieniając orzechy na kakao. Pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku ok 20-25 minut.

Poncz: Przegotowaną wodę łączymy z sokiem i nasączamy biszkopty.

Przełożenie: Biszkopt orzechowy- 1/2 kremu - biszkopt kakaowy- pozostała część kremu- biszkopt orzechowy. Krem orzechowy: Dzień przed przygotowaniem masy podgrzewamy śmietankę w garnku pilnując by się nie zagotowała. Do gorącej dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy np mikserem na najniższych obrotach. Dodajemy także likier i białą czekoladę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Taką mieszankę studzimy przez całą noc. Kolejnego dnia śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz uprażone i przestudzone orzeszki ziemne.

Masa maślana: Masło ucieramy do białości. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy połowę odmierzonego cukru pudru. Żółtko ucieramy z pozostałym cukrem pudru i naprzemiennie z białkiem dodajemy do utartego masła cały czas mieszając. Na końcu dodajemy sok z cytryny i ocet winny.

Masą obkładamy tort, wyrównujemy. Możemy ją wcześniej zabarwić na odpowiedni kolor. Tort dekorujemy wg własnych pomysłów.