dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1189]

Czarno biały placek z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam proste w przygotowaniu placki. Te ciasto jest łatwe, smaczne i niedrogie. Rabarbar można zamienić na inne owoce.

Czarno biały placek z rabarbarem

Składniki:

Czarno biały placek z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Czarno biały placek z rabarbarem

Krok 1:

Czarno biały placek z rabarbarem
Jajka miksujemy zcukrem i cukrem waniliowym.

Rabarbar obieramy i kroimy w kosteczkę. Zasypujemy 1 łyżką cukru i odstawiamy. Jajka wbijamy do miski i miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Krok 2:

Czarno biały placek z rabarbarem
Do jajek wsypujemy mąkę z proszkiem i wlewamy tłuszcz.

Do jajek wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuszczamy i wlewamy do ciasta. Dokładnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Krok 3:

Czarno biały placek z rabarbarem
Na jasnym cieście wykładamy rabarbar i przykrywamy ciemnym.

Do wąskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy jasne ciasto.

Na ciasto wykładamy okrojony rabarbar i wylewamy ciemne ciasto.

Pieczemy w 180 stopniach ok 45 - 50 minut.

Smacznego.